Američki predsjednik Donald Trump zatražio je da se pripremi dokumentacija za pomilovanje pripadnika američke vojske optuženih ili osuđenih za ratne zločine, piše New York Times.

"Trump je zatražio da se dokumentacija odmah pripremi, uz naznaku da razmatra pomilovanje oko Dana sjećanja 27. svibnja", piše list pozivajući se na dvojicu neimenovanih američkih dužnosnika upoznatih sa ovom temom, prenosi Srna.

Jedan od dužnosnika rekao je da prikupljanje dokumentacije za pomilovanje traje mjesecima, ali da je Ministarstvo pravosuđa izvršilo pritisak da sve bude gotovo prije prazničnog vikenda.

List navodi da je među zahtjevima i onaj koji se odnosi na zapovjednika posebnih operacija Edwarda Gallaghera iz mornaričkih jedinica "Foke", za kojeg je suđenje predviđeno narednih tjedana.

Gallagher je optužen da je u Iraku pucao na nenaoružane civile, a neprijateljskog zarobljenika ubio je nožem.

Prema informacijama ovog lista, vjeruje se da će u proces pomilovanja biti uključen slučaj majora Mathewa L. Golsteyna, pripadnika specijalnih snaga "zelene beretke" koji je optužen za ubistvo nenaoružanog Afganistanca 2010. godine.

List navodi da se vjeruje da će i drugi slučajevi biti uključeni u dokumentaciju, ali ne iznosi imena aktera.

O ovoj temi piše i britanski list Guardian, koji podsjeća da je Trump više puta pokazao interes za pomilovanjem, što je izazvalo oduševljenje među republikancima i desničarskim medijima, kao što je Fox News.

Pravni eksperti kažu da pomilovanje optuženih ili osuđenih ratnih zločinaca, uključujući i neke koji još nisu došli pred sud, nije učinjeno u novijoj povijesti. Neki strahuju da bi ta pomilovanja mogla potkopati legitimitet vojnog pravosuđa.

List podsjeća da je Trump početkom mjeseca pomilovao Michaela Behenne, bivšeg američkog vojnika, osuđenog 2009. godine za ubistvo iračkog zatvorenika.