Među dokumentima koje je FBI pronašao u pretrazi imanja bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, bio je i dokument u kojemu su opisane obrambene sposobnosti jedne vlade, uključujući i njezine nuklearne sposobnosti, izvijestio je Washington Post.

"Dokument koji opisuje vojne snage strane zemlje, među kojima i njezine nuklearne sposobnosti", pronađen je među brojnim klasificiranim dokumentima koje je savezna policija pronašla u istrazi provedenoj u kući bivšega američkog predsjednika, piše Washington Post.

List se u izvješću poziva na osobe upoznate s istragom, ali ne navodi o kojoj je vladi u dokumentu riječ niti je li ona neprijatelj ili prijatelj Sjedinjenih Država.

Trumpovi odvjetnici i Ministarstvo pravosuđa nisu bili dostupni za komentar tih navoda, navodi Reuters.

Prema podacima suda, FBI je zaplijenio više od 11.000 dokumenata i fotografija u pretrazi provedenoj 8. kolovoza na Trumpovu imanju Mar-a-Lago, prenosi Hina.

Među njima je 18 dokumenata koji su klasificirani kao "vrlo tajni", više od 50 kao "tajni" i 31 kao "povjerljiv".

Washington Post navodi da neki od njih sadrže podatke o američkim operacijama klasificirane kao "vrlo tajne", kojima ne mogu pristupiti čak ni osobe s ovlastima za pristup takvim podacima, nego za njih moraju imati posebne ovlasti.

Pristup nekima od tih dokumenata toliko je ograničen da čak ni neki od najviših dužnosnika za nacionalnu sigurnost iz Bidenove administracije nisu ovlašteni pregledati ih.

Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu protiv Trumpa jer je odlazeći iz Bijele kuće u siječnju 2021. uzeo neke dokumente i odnio ih u Mar-a-Lago.

U ponedjeljak je savezni sudac prihvatio Trumpov zahtjev da imenuje neovisnog stručnjaka koji će pregledati dokumente zaplijenjene u okviru FBI-jeve istrage, što bi moglo produljiti istragu.