Američki predsjednik Donald Trump je poručio kako je sudbina zapadne civilizacije u pitanju, u svom govoru u Varšavi tijekom posjete Poljskoj uoči summita lidera G20 u Njemačkoj, javlja BBC.

Trump je Poljsku opisao kao državu spremnu da brani zapadne slobode, te ponovo upozorio na prijetnju ''terorizma i ekstremizma''.

''Poljski primjer nas podsjeća da obrana Zapada se ne temelji samo na sredstvima, već i na volji naroda da pobijedi. Fundamentalno pitanje našeg vremena jeste hoće li Zapad preživjeti'', rekao je američki predsjednik pred okupljenima u Varšavi.

Trump je govorio ispred spomenika posvećenog ustanku Poljaka 1944. godine. Osvrnuo se i na odnose s Rusijom poručujući Moskvi da ''prekine s destabilizacijom Ukrajine i drugih područja''.

Govoreći o terorizmu, Trump je rekao da će ''zaustaviti napade''. Istaknuo je da nova ''nasilna ideologija prijeti svijetu''.

''Borimo se protiv terorističkih napada koji dolaze jedan za drugim'', rekao je Trump podsjećajući da je lidere 50 muslimanskih država pozvao da ''protjeraju ovu opasnost koja prijeti čovječanstvu''.