Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju izvanredne mjere koje je prije 16 godina donio bivši američki predsjednik George W. Bush, objavila je Bijela kuća danas.

Odluka između ostalog obuhvaća i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD-a zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD-a. Od početka ove godine na listi se nalazi i lider SNSD-a i RS-a Milorad Dodik.

Trump je prvi put od preuzimanja dužnosti potpisao neku izvršnu odluku koja se odnosi na zapadni Balkan te je produžio za još jednu godinu.

Bush je 26. lipnja 2001. godine donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD-a od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu. Ona predviđa niz pravnih posljedica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i financijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma. Washington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu.

''Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili financiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mjestima na zapadnom Balkanu, ili u opstrukcijama provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma i rezolucije UN-a na Kosovu nije otklonjena'', navedeno je u odluci koju je, nakon Busha i Baracka Obame, potpisao i Trump.

Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno surađivati te kojima se u SAD-u blokiraju imovina i novčane transakcije.

Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvaća i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u sklopu američkog ministarstva financija.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi...