Čelnici Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Francuske izdali su zajedničku izjavu s Velikom Britanijom u kojoj optužuju Rusiju da stoji iza trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna na britanskom teritoriju.

U izjavi koju su potpisali američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski premijer Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May optužili su Rusiju izrazili su gađenje zbog napada na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju koji se dogodio u engleskom gradu Salisburyju prije desetak dana.

"Ova upotreba vojnog nervnog otrova koji je razvila Rusija prva je upotreba nervnog otrova za napad u Europi od Drugog svjetskog rata", kaže se u izjavi.

To je udar na suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva i s obzirom na to da iza njega stoji druga država riječ je o jasnom kršenju Konvencije o kemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava. To je prijetnja sigurnosti svih nas", navodi se još u izjavi.

Kaže se da nema nikakvog drugog razumnog objašnjenja nego da Rusija stoji iza trovanja bivšeg špijuna.

"Tražimo od Rusije da se drži svojih odgovornosti kao članica UN-ovog Vijeća sigurnosti i da održava svjetski mir i sigurnost", zaključuje se u izjavi.