Između problema s Trumpovim prijelaznim timom, koji uključuju međusobne svađe, nesposobnosti i ostavke na visokim razinama; svaka odluka koja bi dala nagovijestiti makar i mrvicu stabilnosti u zemlji, bi došla kao olakšanje.

Nažalost, izgleda kako Trumpovoj novoj administraciji nije u interesu smiriti ničije živce.

Podijelio otkaze

Prema dužnosniku iz Ureda za energiju, prošli petak je predsjednikova ekipa naredila šefu Nacionalne administracije za nuklearnu sigurnost (NNSA) i njegovom zamjeniku, da se ne moraju više vraćati na posao kad Trump preuzme vlast 20. siječnja.

Inače, NNSA je agencija koja košta 12 milijardi dolara godišnje, a "održava i povećava sigurnost i efektivnost zalihe američkog nuklearnog naoružanja". Nejasno je kad će dva dužnosnika zamijeniti mjesta.

Tradicionalno, svi politički zaposlenici vlasti na odlasku predaju svoje ostavke koje će postati važeće u podne na dan inauguracije. Ali zaposlenici na ključnim položajima, kao što su ljudi koji se brinu rade li nuklearne bombe, su često ostavljeni na svojim položajima dok se ne pronađe zamjena koja će biti potvrđena od strane Senata, kako bi osigurali gladak prijelaz vlasti. Čak, za vrijeme čitavog Obaminog prvog mandata i početka drugog, NNSA šef je bio Bushev zaposlenik.

Nemaju više nikoga na tom mjestu

Trump, međutim, izgleda odlučan u svojoj namjeri da odmah izbaci sve koje je Obama zaposlio, bez obzira imao ili nemao nekoga tko bi mogao popuniti mjesto.

Trump je tako naredio podtajniku za nuklearnu sigurnost, Franku Klotzu, i njegovoj zamjenici, Madelyn Creedon, da napuste svoja radna mjesta, čak i ako to znači da Amerika sad neće imati nikoga zaduženog za nuklearno naoružanje.

Prema Uredu za energiju, Trump još nije nominirao nikoga tko bi ih naslijedio. S obzirom na to da oba mjesta traže potvrdu od Senata, mogu proći mjeseci dok se ne popune njihova mjesta.

Slučaj bez presedana

Zasad, ovakav slučaj nema presedana. 20. siječanj će biti prvi put da NNSA u svojoj 17-godišnjoj povijesti nije imala šefa odjela, prenosi Gizmodo.

Još jedan od problema će biti taj što u prvih par mjeseci nove predsjedničke administracije, NNSA iznosi plan novog budžeta ppred Senat. Ali bez vodstva, bez šefa, to će biti praktički nemoguće. Stručnjaci kažu kako je činjenica da će se morati boriti za novac.

"Trump ne zna što radi"

Uz to se nameće problem širenja nuklearnog kapaciteta koje je Trump obećao svojoj kampanji. Kako će ispuniti njegova obećanja, ako nemaju vodstvo?

Bob Rosner, podpredsjednik Znanstvenog i stručnog odbora atomskih znanstvenika, izjavio je kako je Obama već odavno započeo ponovno građenje nuklearnog programa, što samo pokazuje kako Trump ne zna što radi. Kaže kako Trump uopće nije razumio da imaju program obnove, te da mu nije jasno što on onda misli pod jačanjem nuklearnog programa, jer su to već učinili.