Nova knjiga o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu objavljena je u SAD-u, a njezin je naslov kratak i efektan - "Bijes" (Rage). Autor je Bob Woodward, novinarski veteran američkog uglednog lista Washington Post, a nekoliko preliminarnih primjeraka te knjige došlo je i do nekih američkih medija te se istog trenutka podigla velika prašina oko svih detalja koji se nalaze u njoj.

Jedan od tih detalja jest i razgovor između Trumpa i Woodwarda u kojem je američki predsjednik veteranu Washington Posta otkrio: Napravio sam nuklearni sustav naoružanja koji nitko dosad nije imao u ovoj zemlji.

Imamo stvari koje nikad niste vidjeli i za koje nikad niste čuli. Imamo stvari za koje Putin i Xi nikad nisu čuli. Nitko nije, ono što imamo je nevjerojatno, povjerio se Trump Woodwardu u razgovoru o novijim tenzijama sa Sjevernom Korejom.

Knjiga otkriva i da je je bivši američki ministar obrane James Mattis 2017. godine, dok su tenzije između Sjeverne Koreje i SAD-a bile takve da su te dvije zemlje bile na rubu rata, spavao u punoj odjeći te odlazio redovno na molitve u lokalnu crkvu.

Oko Trumpove tvrdnje o nuklearnom oružju iz Woodwardove knjige, oglasili su se i anonimni američki vojni izvori, i to sa čuđenjem. Začudilo ih je nonšalantno otkrivanje tajne od strane Trumpa, potvrdili su postojanje "tajnog novog sustava naoružanja", no druge detalje nisu otkrili.

Kad je Trump to točno rekao Woodwardu, iz knjige se ne može ustanoviti, osim da je dijelom pisana i iz 18 službenih razgovora obavljenih između prosinca 2019. i srpnja 2020. godine, javlja Zimo.

To ne znači da već ne postoje teorije o kojem je sustavu naoružanja riječ, s obzirom na navedeni period. Jedna tako kaže da je riječ o D-5 podmorničkoj balističkoj raketi naoružanoj W76-2 bojnom glavom. Vojni stručnjaci smatraju da je Trump možda otkrio njezino stavljanje u uporabu više nego njezin razvoj.

Riječ je o bojnoj glavi niskog nuklearnog intenziteta, a Trumpova administracija počela je razmatrati razvoj takvog naoružanja 2017. godine. Spomenuta bojna glava najavljena je prvi put 2018. godine.

No, s druge strane, Federacija američkih znanstvenika još je u siječnju izvijestila o stavljanju u uporabu tog sustava na slučaju američke podmornice USS Tennessee, a Pentagon je to potvrdio u veljači.

Na što se točno Trump referirao, nije lako reći, no poznato je da se redovito voli hvaliti vojnom moći SAD-a te da se više nego jedanput ove godine hvalio oružjem koje je sam nazvao "superiška raketom" koja može pogoditi cilja na 1600 kilometara udaljenosti, letjeti 17 puta brže od zvuka i pogađati s preciznošću unutar pola metra.

Vojni dužnosnici kasnije su otkrili kako je Trump krivo naveo neke stvari, što za njega nije čudno, te da je zapravo govorio o probnom letu hipersoničnog projektila (bez bojne glave) koji je dio budućeg hipersoničnog sustava naoružanja, koji je doduše doista i letio 17 puta brže od zvuka.