Trudnici Mireli Čavajdi danas je u Sloveniji odobren zahtjev za prekidom trudnoće, no kada će se očitovati hrvatska komisija o tom pitanju još nije poznato, doznaje se u utorak od njezine odvjetnice Vanje Jurić.   

Drugostupanjska komisija u Sloveniji potvrdila je da su ispunjeni svi uvjeti za prekid trudnoće i odobrili su njezin zahtjev, rekla je odvjetnica Jurić Hini.

Mirela Čavajda još nije odlučila gdje će obaviti prekid trudnoće, jer čeka odluku hrvatskih tijela.

No, još nije poznato kada će se sastati komisija KBC-a Zagreb koja bi se do petka trebala očitovati o prigovorima Mirele Čavajde na odbijanje bolnica da obave prekid njezine trudnoće zbog malformacije ploda.

"To se još ne zna, nitko nam ništa nije javio", rekla je Jurić.

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozvala je danas popodne Mirelu na novu pretragu magnetskom rezonancijom. One će na taj pregled otići, ali ne znamo ništa o tome kada će oni donijeti odluku, dodala je.

Prethodno je sedmeročlana komisija KBC-a Zagreb, čije je postupanje naložio ministar Vili Beroš, donijela mišljenje prema kojemu se teško malformirani plod Mirele Čavajde može liječiti pa je time neopravdan prekid trudnoće.

Odvjetnica Jurić kaže da do ministrove konferencije za medije, na kojoj je iznio stav komisije, ni ona ni njezina klijentica nisu podnijele prigovor drugostupanjskoj komisiji.

Beroš je tu "svoju" komisiju aktivirao prije njihova prigovora i ona nije imala mandat odlučivati o prigovorima koji nisu ni podneseni.

"Apsolutno smatram da je Beroševa komisija prejudicirala odluku drugostupanjske komisije jer su iznijeli mišljenje i stav o dijagnozama prije nego što su prigovori uopće bili podneseni. Dok god drugostupanjska komisija nije formirana, oni tako nešto nisu imali pravo niti govoriti, niti prenositi ministru", ističe Jurić.

Slučaj Mirele Čavajde izazvao je val reakcija u javnosti.

Udruga Roda – Roditelji u akciji organizira u četvrtak u Zagrebu prosvjed u znak solidarnosti s Čavajdom i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je kako Hrvatski sabor nije izvršio obvezu prema rješenju Ustavnog suda da u roku od dvije godine donese novi zakon te pozvao na donošenje novog zakona o pobačaju.