Klub SDS-a danas će uputiti po hitnom postupku prijedlog zakona o izmjenama Zakona o trošarinama BiH kojim se izvan snage stavljaju poskupljenja iz prosinca od 15 feninga, a koje su izglasali zastupnici SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SNSD-a i HDZ-a 1990.

Ovu informaciju medijima je priopćila šefica Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, koja je rekla kako se na ovo poskupljenje od 15 pf mora dodati i PDV, što u prijevodu znači da je riječ o poskupljenju od 18 pf.

Ako ovaj prijedlog bude usvojen, cijena goriva bit će smanjena za 18 pf poskupljenja koje je stupilo na snagu od 1. veljače ove godine. Očekujemo da će naš prijedlog prihvatiti sve kolege koji su i prošli put glasovali protiv trošarina, ali i oni koji su u međuvremenu uvidjeli svoju grešku te koji danas pozivaju na smanjivanje cijena goriva, kazala je Pandurević.

Podsjetila je da su stranke, koje su se protivile uvođenju novih nameta građanima BiH, od samog početka upozoravale da će doći do divljanja cijena goriva te da će to izazvati lančanu reakciju poskupljenja, prenosi Večernji list BiH.

Posebice je izrazila zabrinutost zbog najave poskupljenja cijene kruha, čak i do 1,80 KM. – Sniženje od 0,5 feninga, koje smo imali prije nekoliko dana, privremeno je kako bi se umirila javnost.

To rješenje je kozmetičko i predizborno jer je jasno da Vlada RS-a štiti interese pojedinaca iz vlasti i naftnog kartela, odnosno onih kojih upravljaju naftnim kartelom i koji su bliski vlasti RS-a, rekla je Pandurević.

Istaknula je da će SDS i Savez za promjene učiniti sve kako bi prijedlog izmjena Zakona o trošarinama BiH bio usvojen.