Tri osobe su oboljele od bruceloze na teritoriji općine Bugojno, potvrđeno je iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) u tome gradu. 

- Jedan pacijent trenutno se liječi na Infektivnom odjelu u bolnici u Zenici, drugi ambulantno, dok je kod treće osobe bolest upravo dijagnosticirana, kazala je dr. Sutka Ćatić, epidemiologinja HES-a u Domu zdravlja Bugojno.

Bruceloza se, ističe, prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom, tako da od ove bolesti najčešće obolijevaju veterinari i osobe koje se bave stočarstvom, prenosi Fena.

Svi oboljeli u Bugojnu su, dodaje, bolest dobili nakon što su konzumirali mlijeko i mliječne proizvode sumnjive kvalitete i porijekla. 

 - Za mene je bruceloza ne samo zdravstveni, nego i socio-ekonomski problem. Kod ove bolesti je najvažnija prevencija. Neophodno je prokuhavati mlijeko prije upotrebe i, prilikom kupovine, provjeriti da li prodavač ima veterinarsko uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, istaknula je.

Vrlo je važno, naglasila je, bolest prepoznati na vrijeme, kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice, kojih do sada nije bilo.  

- Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a simptomi su najsličniji gripi. Pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se na malaksalost, glavobolju, bolove u kostima i zglobovima, a nerijetko i na obilno preznojavanje, pojasnila je dr. Ćatić.

U epidemijskom obliku, bruceloza je na području Bugojna registrirana 2005., a osobe koje su tada oboljele bile su iz ruralnih područja, i u direktnom kontaktu sa stokom. 

Vecernji.ba