Županijska veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede završila je s drugom, posljednjom fazom nadzora i kontrole provedbe Programa mjera zdravstvene zaštite životinja od bruceloze i njihovog provođenja u općinama HNŽ za 2020. godinu.

Programom uzorkovanja životinja, koji je trajao od 1. rujna 2020. do 31. prosinca 2020. godine, obuhvaćene su ovce i koze s područja svih općina Hercegovačko-neretvanske županije, a broj od 7458 uzorkovanih grla koza i ovaca određen je sukladno osiguranim financijskim sredstvima u Proračunu HNŽ od strane županijskog poljoprivrednog ministarstva prema jednakom postotku za sve navedene općine.

Nakon postavljene sumnje na postojanje bruceloze kod prijemčivih životinja izvršeno je serološko ispitivanje pod službenim nadzorom županijskih veterinarskih inspektora gdje je po završetku laboratorijskih pretraga utvrđeno postojanje bruceloze u četiri općine HNŽ.

Sedam slučajeva bruceloze kod ovaca potvrđeno je u Konjicu, dok je jedan slučaj bruceloze kod koza potvrđen u Jablanici. U Stocu je potvrđena bruceloza kod dvije ovce i jedne krave, dok su tri slučaja bruceloze kod ovaca i dvanaest slučajeva bruceloze kod koza potvrđeni u Čitluku. Na imanjima na kojima se pojavila bruceloza ispitana je i ostala prijemčiva stoka koja je bila negativna na brucelozu. Sve pozitivne jedinke su neškodljivo uklonjene bez opasnosti za ostale životinje i ljude.

U srpnju 2020. godine na području općine Neum potvrđeno je dvanaest slučajeva bruceloze kod koza koje su, također, neškodljivo uklonjene pod nadzorom županijske veterinarske inspekcije.

Kroz mjesec prosinac 2020. godine predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ održali su niz sastanaka s veterinarima i Udruženjima stočara Hercegovačko-neretvanske županije na temu obilježavanja ovaca i koza te popisa i stvarnog stanje stoke u HNŽ.

Na sastancima je dogovorena međusobna bolja suradnja i komunikacija između veterinara, Udruženja stočara i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, točnije, usuglašeno je kako će se kroz prvi kvartal 2021. godine krenuti s popisivanjem svih stada na terenu te će se dovesti stoka na takozvano „nulto stanje“, odnosno pripremit će se za obilježavanje novim ušnim markicama oznake BA.

Bruceloza je najraširenija zoonoza u svijetu koja je izuzetno opasna kako za životinje tako i za ljude, stoga predstavlja jedan veoma važan javnozdravstveni i gospodarski izazov s kojim se treba uhvatit u koštac na svim razinama kako bi se uspješno sanirala i iskorijenila iz zemlje – priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.