Poljska, Litva i Latvija mogle bi zajedno odlučiti zatvoriti svoje granice s bliskom ruskom saveznicom Bjelorusijom ako dođe do ozbiljnih incidenata koji uključuju Wagnerovu skupinu duž njihovih granica s tom zemljom, rekao je u četvrtak poljski ministar unutarnjih poslova.

Članica NATO-a Poljska 19. srpnja odlučila je premjestiti vojne postrojbe na istok zemlje nakon što su Wagnerovi plaćenici počeli obučavati bjeloruske specijalne snage nekoliko kilometara od njezine granice, piše Hina.

Optužbe Rusije

Dva dana kasnije predsjednik Vladimir Putin optužio je Poljsku za teritorijalne ambicije spram područja bivšeg Sovjetskog Saveza i rekao da bi se svaka agresija na Bjelorusiju smatrala napadom na Rusiju.

"Ako dođe do ozbiljnih incidenata koji uključuju Wagnerovu skupinu na granicama zemalja NATO-a i EU-a, poput Poljske, Litve ili Latvije, nedvojbeno ćemo zajedno djelovati", rekao je ministar Mariusz Kaminski.


"Ne isključujem da ćemo, ako odlučimo da je to pravi odgovor u ovom trenutku, potpuno izolirati Bjelorusiju."
Poljska poriče teritorijalne ambicije

Poljska, koja poriče bilo kakve teritorijalne ambicije spram Bjelorusije, bila je važno utočište za protivnike bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, a Varšava je postala jedna od najvjernijih pristaša Kijeva otkako je Rusija napala Ukrajinu 2022.

Cestovni promet između Poljske i Bjelorusije ograničen je od veljače zbog pogoršanih odnosa između dviju zemalja.

Poljska je također optužila Bjelorusiju da je umjetno stvorila migrantsku krizu na granici tako što je dovozila ljude s Bliskog istoka i Afrike i pokušavala ih protjerati preko granice. Bjelorusija je to više puta demantirala.