Stručnjakinja za financije Vanessa Stoykov otkrila je koje će vam tri novogodišnje odluke pomoći da tijekom iduće godine imate više novca.

Novogodišnje odluke mnogih ljudi tiču se financija, a stručnjaci tvrde da bi one morale biti jednostavne, jasne i realistične kako biste bili sigurni da ćete ih se pridržavati.

Evo koje tri odluke je izdvojila Vanessa Stoykov.

1. Velike troškove planirajte unaprijed

Jedna od najvažnijih stvari koje morate odrediti na početku godine je na koje ćete stvari potrošiti najviše novca. Bez obzira na to kupujete li stan ili planirate putovanje, postavljanje cilja pomoći će vam da odredite kako raspolagati novcem i koliko morate uštedjeti na tjednoj ili mjesečnoj bazi.

To će vas također potaknuti da se veselite svom cilju i olakšati vam da izbjegnete manje troškove (poput kupovanja odjeće ili naručivanja hrane) koji se brzo nakupe u veću cifru, otkrila je Vanessa za portal Body & Soul.

Zapišite svoje financijske ciljeve za 2019. i redovito provjeravajte svoju listu kako biste bili svjesni ostvaruju li se oni prema planu.

2. Razgovarajte o svojim ciljevima

Ovo funkcionira na isti način kao što ljudima koji su na dijeti pomaže razgovor s prijateljima o promjenama u prehrani.

Ako svojim prijateljima i obitelji otkrijete da želite uštedjeti određenu količinu novca za neki trošak, ne samo da ćete u njihovim očima djelovati odgovorno već će im to objasniti zašto ne možete sudjelovati u nekim zajedničkim aktivnostima, kaže Vanessa.

Porazgovarajte s prijateljima i smislite načine na koje možete provoditi zajedničko vrijeme bez da izlazite u klubove ili restorane, piše Index.hr.

3. Podsjećajte se zašto želite promjenu što češće

Fokusirajte se na razlog zbog kojeg želite promjenu radije nego na samu cifru koju želite uštedjeti.

Upitajte se što time želite postići radije nego da mislite na to da vam treba određena količina novca, kaže Vanessa.

Primjerice, ako ste ove godine odlučili uštedjeti 2 tisuće KM, fokusirajte se na to što namjeravate učiniti s tim novcem. Jednom kad imate jasan cilj, bit će vam puno lakše početi sa štednjom.

(www.jabuka.tv)