Snažan potres ponovno je pogodio Papuu Novu Gvineju, a broj ljudi smrtno stradalih u prošlotjednom potresu magnitude 7,5 popeo se na 67, prema podacima Crvenog križa, koji očekuje da će ta brojka još rasti.

Tri nova potresa magnitude veće od 5 stupnjeva pogodila su planinsko područje Južnog gorja, oko 600 kilometara od glavnoga grada Porta Moresbya, objavljeno je u najnovijim podacima Američkog geološkog zavoda, uključujući i jedan potres magnitude 6.

Velike štete

"Nismo spavali. Treslo je cijele noći", rekao je William Bando iz područnog ureda pokrajine Hela u telefonskom razgovoru iz Tarija, oko 40 kilometara od epicentra.

"Ono što smo jutros doživjeli moglo bi prouzročiti još više štete, još ne znamo (...) skoro me izbacilo iz kreveta", kazao je Bando.

Područje je već pretrpjelo velike štete 26. veljače kad je snažan potres u seizmički aktivnom gorju gotovo sravnio sa zemljom zgrade izgrađene prije jednog stoljeća, izazvao odrone te prekinuo aktivnosti naftnih kompanija.

Većina žrtava potresa bila je u pokrajinskom središtu Mendiju ili u njegovoj okolici te u Tariju, gdje su odroni zatrpali kuće, a obitelji su bile u zgradama kad su se srušile.