U BiH ima više od 7.500 registriranih konzumenata narkotika, ali je broj neregistriranih sve veći, najnoviji su podaci "Mini-Dablin grupe", Međunarodnog tijela za monitoring borbe protiv narkotika koji objavljuje redovne izvještaje o mjerama koje zemlje poduzimaju.

U izvješću se ističe da je BiH jedan od regionalnih centara trgovine narkoticima i da je to najrašireniji oblik organiziranog kriminala u BiH.

BiH svojim geografskim položajem predstavlja idealan prostor za transport narkotika kao poveznica jugoistočne i zapadne Europe.

"Raširenost trgovine drogom uvjetovana je činjenicom da je to najunosniji posao i da je to najbrži način da se zaradi novac. Državljani BiH najviše su uključeni u posao dostave i skladištenja pošiljki sa drogom. Sve teža ekonomska i socijalna situacija može dovesti do daljeg širenja ove vrste kaznenih djela", upozorava se u izvješću.

Iako stručnjaci navode da je BiH malo tržište za prodaju droge, postoje indikatori da je u prošloj godini povećana potražnja za sintetičkim drogama, prenosi Srna.

Cijene narkotika na crnom tržištu u BiH su, kako se navodi, stabilne, što doprinosi većoj trgovini.

"Cijene narkotika nisu se mnogo promijenile od 2010. godine. Gram heroina košta od 15 do 25 eura, dok je gram skunka /vrsta marihuane/ od 1,5 do tri eura. Na teritoriji cijelog Balkana najskuplji je kokain /gram košta 50 eura/, cijena ekstazija je između tri i četiri eura", ističu stručnjaci ove međunarodne organizacije.

Direktor Hitne pomoći sarajevske županije Sena Softić-Taljanović rekla je federalnim medijima da su ovisnici o narkoticima česti pacijenti, ali da se u posljednje vrijeme sve više javlja mlađa populacija.

"To su vrlo mladi ljudi, od 15 do 16 godina, i to je zabrinjavajuća činjenica. Pacijenti nam se javljaju kada su u krizi i kada im trebaju šprice, pa često znaju otići oko naših kontejnera i tražiti šprice", ističe Taljanovićeva.

Federalni mediji upozoravaju da se u Sarajevu pojavila nova vrsta droge koja izaziva epileptične napade.

Liječnicima u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Županije Sarajevo krajem tjedna javio se pacijent koji je pod utjecajem narkotika imao jaku mučninu i česte epileptične napade.

Prema riječima dežurnog liječnika Enise Bećirević, riječ je o mlađem pacijentu, srednjoškolskog uzrasta, koji je primljen u teškom stanju.

"Prvi put smo imali ovakav slučaj, da se pacijent od droge ovako loše osjeća. Pretpostavljamo da je riječ o nekoj novoj, specifičnoj vrsti droge, koja je mješavina trave i opojnih narkotika i ima jako negativan utjecaj na organizam", istaknula je Bećirevićeva.

U "Apotekama Sarajevo" navode da ovo nije jedini slučaj i da je mnogo više narkomana koji posljednjih dana od droge imaju epileptične napade i vrlo agresivno ponašanje.