Iako su entitetske vlade donijele uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, građanima to nije mnogo pomoglo, dok su trgovci s druge strane “lovili u mutnom”, što potvrđuju i podaci inspekcija koje su izrekle milijunske kazne zbog nepoštivanja ograničenja, piše portal Večernjeg lista BiH.

Brojne nepravilnosti

Kako su naveli iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, federalni i županijski inspektori su u prvih sedam mjeseci ove godine izvršili više od 3600 inspekcijskih nadzora. U velikom broju njih utvrđene su razne nepravilnosti, posebice kada su u pitanju cijene. Prema zbroju inspekcijskih nadzora, Federalna tržišna inspekcija je od siječnja do 27. lipnja 2022. godine izvršila ukupno 1571 inspekcijski nadzor i izdala prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 1,296.850 konvertibilnih maraka. Iz ove uprave navode da su od 28. veljače osobito intenzivirali nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije BiH o formiranju cijena i marži osnovnih životnih namirnica i naftnih prerađevina. - U ožujku 2022. g. u kontrolama je utvrđeno 43,47% nepravilnosti kod cijena naftnih prerađevina, dok je kod osnovnih životnih namirnica utvrđeno 42,1% nepravilnosti u ukupnom broju nadzora - navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. Prema izvješću Federalne tržišne inspekcije, od 1. do 27. lipnja 2022. godine izvršen je 201 inspekcijski nadzor i izdano je 145 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 238.950,00 KM. Kada je riječ o kontroli cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih prerađevina, županijski tržišni inspektori su od siječnja do svibnja 2022. g. izvršili 2078 nadzora te izdali 717 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 502.700 KM. Podsjetimo, kazne koje su propisane za kršenje propisanih mjera neposredne kontrole cijena kreću se do 10.000 KM. Zbog nepoštovanja uredbe kojom se ograničava marža na robu, od ožujka do sada uručeno je 60 prekršajnih naloga trgovinama i tržnim centrima u Republici Srpskoj, i to ukupne vrijednosti 433.000 KM. N

aime, kako su potvrdili za Nezavisne iz Inspektorata Republike Srpske, oni su od trećega mjeseca ove godine pa sve do kraja kolovoza konstantno kontrolirali trgovačke centre s naglaskom na kontrolu formiranja cijena koje podliježu uredbi o ograničavanju marži u prometu robe, ali ipak s manjim prekidima u srpnju i kolovozu.

- Republička tržišna inspekcija je kontrolirala oko 100 trgovačkih centara i manjih trgovina. Od toga broja, 50 kontrola je bilo neuredno, a izdano je 100 prekršajnih naloga u vrijednosti od 459.800 KM. Od toga je za prekoračenje uredbe o ograničenju marži bilo 60 prekršajnih naloga u vrijednosti od 433.000 KM - rekli su iz Inspektorata RS-a. Kako navode, 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 18.400 KM izdana su po nekoj drugoj osnovi za prekršaj, a najčešće je to bio problem neisticanja i neslaganja cijena.

- Određene proizvode uvećavali su za 30-40-50 posto - kazao je ranije medijima Radivoje Gavrić, v. d. glavnog tržišnog inspektora u Inspektoratu RS-a. Preživjeti sve teže Po svemu sudeći, trgovcima se više isplati plaćati kazne, nego korigirati cijene. Inflacija u Bosni i Hercegovini u srpnju premašila je 16 posto, a samo je hrana skuplja za 24,7 posto. Građani kažu da su gotovo svaki dan nove cijene te da im je sve teže preživjeti mjesec.

- Na konstantna tiha poskupljenja od nekoliko feninga na koja smo ukazivali nitko nije reagirao iako su utjecala na to da potrošačka košarica u kolovozu bude 2900 maraka mjesečno, kažu u Udruzi građana Don. - Ulje je poskupjelo ne 100 posto nego 300 posto u proteklih godinu dana. S druge strane, ima li ijedan artikl da nije poskupio, a da gramaža nije smanjena - kaže Murisa Marić, direktorica Udruge.