Južna Koreja zabilježila je u ponedjeljak 615 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti dok brojke novozaraženih naciju vode u najveći val zaraze u posljednjih devet mjeseci, piše Hina.

Vlasti su u nedjelju najavile uvođenje strožih mjera socijalne distance za glavni južnokorejski grad Seul i okolna područja koje će trajati najmanje do kraja mjeseca.

Južna Koreja do sada je izbjegla lockdown, ali je u borbi s koronavirusom upotrijebila snažan sustav praćenja, testiranja i izoliranja slučajeva zaraze čime je zaustavila dva ranija vala zaraze koronavirusom. Međutim, s pojavom trećeg vala, vlasti se suočavaju s kritikama jer brojke nastavljaju rasti unatoč strogim mjerama poput obveznog nošenja maski, policijskog sata za restorane i drugim restrikcijama.

Broj novooboljelih u ponedjeljak je bio niži od onoga u nedjelju, kada je detektiran 631 novi slučaj zaraze, što je najveći dnevni rast novih slučajeva još od vrhunca pandemije u veljači i ožujku. U Južnoj Koreji do sada je ukupno zabilježen 38 tisuća 161 slučaj zaraze te 549 umrlih. Zdravstvene vlasti ocijenile su da bi, ukoliko se trend rasta nastavi, bolnice mogle postati preopterećene.