Na Forumu IGF, kojeg podupire i UN, prisustvovati će predstavnici zemalja iz cijelog svijeta kako bi zajedno raspravljali o tome kako najbolje upravljati internetom.

Neelie Kroes, povjerenica Europske komisije zadužena za medije i ICT sektor kao što su telekomi, ponovo će naglasiti svoju predanost u nastojanjima za "međunarodnim upravljanjem internetom". Drugim riječima, založit će se za manju ulogu Sjedinjenih Država u upravljanju "mrežom svih mreža".

Europska povjerenica će sljedeći tjedan predstavljati EU na devetom Internet Governance Forumu (IGF) u Istanbulu u Turskoj te će se zalagati za, kako izvještava britanski The Register, "globalnije upravljanje ključnim internetskim funkcijama".
 
Na Forumu IGF, kojeg podupire i UN, prisustvovat će predstavnici zemalja iz cijelog svijeta kako bi zajedno raspravljali o tome kako najbolje upravljati internetom. Mnogi od njih će biti na strani EU-a u pozivanju na "multi-stakeholder model", a to znači da će se zauzeti za manji utjecaj SAD-a.

Prema izvorima, Europska komisija zauzet će stajalište da se "ne radi o zaustavljanju SAD-a u kontroli interneta, već o pomoći SAD-u da postigne svoju ​​dugo proklamiranu namjeru, a to je da se postigne tranzicija na međunarodni dogovor čiji se rok sada previše odužio".

U ožujku prošle godine, SAD su najavile da će raditi prema uspostavi "modela više zainteresiranih strana" (multi-stakeholder model).

U pozadini sastanka održanog u četvrtak, predstavnici američkog State Departmenta ponovili su svoju namjeru da surađuju ​​s drugim strankama o tom pitanju. Međutim, američki predstavnici također su ponovili da su zadovoljni s ICANN-ovom "razinom odgovornosti".

U EU su, čini se, znatno manje zadovoljni. Kroes će tražiti odgovore o predloženim pravima za nove vršne domene dot.wine i dot.vin. "Uvođenje ovih domena bez adekvatne zaštite bi bila velika pogreška. To bi potkopalo prava proizvođača vina kao i vjerodostojnost modela više zainteresiranih strana", navodi Komisija u izvješću.

U nedavnom blogu, povjerenica za Digitalnu agendu Kroes napisala je da je bila protiv nekih država i sudionika koji su "gurali neku radikalnu promjenu u načinu upravljanja internetom u smislu međuvladinog, više državno kontroliranog sustava".

"Ne slažem se s tim. Postojeći sustav, gdje su svi sudionici uključeni, dobar je model koji se može poboljšati", rekla je ona.

"Moj strah, kad je riječ o trenutnom upravljanju internetom, je taj da se ostavlja mnogo prostora za razgovor, a prerijetko potiče na akciju", istaknula je.

Jedan od ciljeva Europske komisije na IGF-u je da se "s riječi prijeđe na djela".

Komisija će također razgovarati o budućem financiranju ureda IGF-a, čiji mandat ističe 2015. godine, a koji se bazira na dobrovoljnom financiranju.

Tehnoklik.hr/The Register