Približavanje članstvu u NATO-u ostaje ključni vanjskopolitički prioritet za BiH, a Savez je spreman pomoći toj zemlji kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet i suverenitet, izjavio je u Sarajevu član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Bećirović je dao izjavu novinarima nakon sastanka članova državnog vrha s veleposlanicima država-članica NATO koji su ujedno članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), najvišeg političkog tijela Saveza.

Cjelokupni sastav NAC-a predvođen zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom u dvodnevnom je radnom posjetu BiH, što je jasan znak potpore toj zemlji na putu ka euroatlantskim integracijama. Taj je signal poslan u vrijeme kada dužnosnici zapadnih država upozoravaju kako bi Balkan mogao biti izravno ugrožen u slučaju da ruska agresija na Ukrajinu ne bude suzbijena.

"Najvažniji vanjskopolitički sastanak za BiH od početka godine"

Bećirović je kazao kako je ovo najvažniji vanjskopolitički sastanak za BiH od početka godine te kako je veoma ohrabren onim što je na njemu čuo.

"Poručili su kako čvrsto stoje iza BiH, njene nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svi su jasno poručili da osuđuju bilo kakav poziv na secesiju", kazao je Bećirović novinarima.

BiH je 2020. odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) a punopravno članstvo je cilj je zacrtan i važećim zakonom o obrani, no njegovu se dosezanju protive političari iz reda bosanskih Srba koji već godinama blokiraju provedbu reformi obrambenog sektora.

Dodik prijeti nastavkom blokada

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik opetovano je prijetio kako će s tim blokadama nastaviti. Na članstvo BiH u NATO-u iz Republike Srpske neće pristati sve dok se na to eventualno ne odluči i Srbija. Dodik ujedno inzistira na što snažnijim vezama s Rusijom.

Bećirović je rekao kako će se unatoč takvim blokadama inzistirati na članstvu u NATO-u jer BiH "nije neutralna nego je jasno opredijeljena" a tijela vlasti usvojila su sve potrebne dokumente za pridruživanje Savezu.

Također je izjavio da proruski političari u BiH ugrožavaju mir u regiji i pritom je izravno prozvao Dodika.

Sastanak sa članovima NAC-a

Rekao je kako je stoga od članova NAC-a zatražio ubrzano primanje BiH u NATO.

Na sastanku s članovima NAC-a danas su bili samo Bećirović i aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić dok srpska članica i Dodikova bliska suradnica Željka Cvijanović nije došla.