Idete trčati kada god morate razbistriti misli, kad morate posložiti emocije koje su se otele kontroli ili jednostavno želite rezimirati sve što vam se taj dan događalo. Potpuno ste u pravu i činite dobro.
Znanstvenici kažu da je trčanje dobar način za rješenje onoga što vas tišti. Prema New York Magazineu, znanstvenici su identificirali čvrstu vezu između aerobnog vježbanja i kognitivne bistrine.

Dokazali su i da aerobno vježanje pobija teoriju da naš mozak ne može stvarati nove neurone u odrasloj dobi. Aerobno vježbanje stvara nove neurone. Ove se nove stanice pojavljuju u hipokampusu, a to je dio mozga povezan sa učenjem i memorijom.

Osim toga, trčanje povećava protok krvi u frontalnom korteksu što bi moglo objasniti bistrinu uma poslije dobrog trčanja. Isto područje mozga povezano je sa upravljanjem emocijama što znači da ako ste ljuti, tužni ili frustrirani, tridesetminutno trčanje će pomoći.

New York Magazine dalje piše da postoji još jedna korist od dobrog trčanja. Ono nam omogućava da nam misli vrludaju što je iznimno važno. Psiholozi ovo zovu “sanjanje danju”, pa ako i morate koju rečenicu pročitati tri puta jer vam je pozornost oslabila, nije važno ako nam je to preusmjerenje pozornosti omogućilo precizniju memoriju ili donijelo rješenje neke nezgodne situacije.

Ako se želite malo ispuhati, riješti problem, barem promisliti o njemu ili samo poboljšati memoriju, svakako je savjet da trčite.