Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora tražit će dvokomponentno uređenje Federalnog ministarstva branitelja i invalida, jedan je od zaključaka današnjeg zasjedanja odjela. Svim zaključcima suglasni su i predstavnici Udruge Zaboravljeni branitelji.

Voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH Slavko Marin je kazao da je jedina točka dnevnog reda bila aktualno stanje branitelja Federacije BiH, a vezano za zahtjeve Udruge Zaboravljeni branitelji okupljenih u rezoluciji koju je udruženje uputilo u Parlament Federacije BiH, prenosi Klix.ba "Zaključci koje je donio Dom naroda Parlamenta FBiH vezani za braniteljsku populaciju, istovjetni su ili čak i nešto širi nego što su kolege iz Udruge Zaboravljeni branitelji definirali u svojoj rezoluciji, mi smo ih sada spojili i tražimo od Parlamenta da zatraži od resornog ministra detalje o onome što je urađeno", kazao je Marin.

Sedam je braniteljskih zakona u proceduri, oni su, kako kaže Marin, usuglašeni u obje braniteljske komponente i od predstavnika vlasti se traži da budu usvojeni u narednih pet mjeseci. Posebno je precizirana želja da se usvoji zakon koji bi definirao Registar branitelja. "Istaknuto je pitanje dvokomponentnosti Federalnog ministarstva branitelja i invalida jer je to jedini način da bi se transparentno, ravnomjerno i pošteno izvršila raspodjela novca koja pripada braniteljskoj populaciji, pripadnicima HVO-a i pripadnicima Armije", naveo je Marin.

Ističe da samo jedan ili dva bivša pripadnika HVO-a rade u ministarstvu, što je apsolutno nedopustivo. "Tragom sastanka s Draganom Čovićem došli smo na današnji sastanak. Ne možemo reći da smo ushićeni jer smo dosta puta prevareni, ali smo zadovoljni. Zahtjevi u rezoluciji su prihvaćeni i rečeno je da ih treba rješavati", kazao je Vlado Marušić iz Udruge Zaboravljeni branitelji.

Također, Marušić je istaknuo potrebu uređenja resornog ministarstva u dvije komponente, s dva fonda, jer, tvrdi, imaju pouzdane informacije da od 570 milijuna kojima raspolaže ministarstvo oko 90 posto ide bošnjačkoj komponenti, a samo 10 do 12 posto hrvatskoj komponenti. "Pripadnici Armije i mi i dalje zajedno 'guramo' svoje zahtjeve, samo što ćemo malo stabilizirati stanje da se zna što je čije", kazao je Marušić na kraju, naglasivši da očekuje da i predstavnici druge komponente podrže današnje zahtjeve.