Indonezijski zrakoplov tvrtke Lion Air, koji se rano jutro srušio 13 minuta nakon polijetanja iz Jakarte, imao je tehničkih problema na prethodnom letu u nedjelju navečer, ali su oni bili riješeni sukladno proceduri, izjavio je direktor kompanije Edward Sirait, ne želeći otkriti o kakvom je tehinčkom kvaru bilo riječ.

- Taj je zrakoplov letio iz Denpasara za Jakartu. Zbunjeni smo oko toga zašto se zrakoplov srušio, budući da se radilo o novom zrakoplovu, rekao je Sirait novinarima.

Direktor tvrtke istaknuo je da Lion Air ima 11 zrakopova tipa Boeing 737 Max 8, te da drugi zrakoplovi nisu imaju takvih tehničkih problema. Dodao je da ne planira prizemljiti ostatak zračne flote. Zrakoplov koji se srušio u blizini  rafinerije Pertamine kupljen je prije tek tri mjeseca i bilježio je tek 800 sati leta.

- Ako imate izvanredan slučaj očito je da ćete se fokusirati na rješavanje problema. Dok to radite, vjerojatno nemate previše vremena razgovarati s kontrolorima leta. Zanimljiva je jedna činjenica: piloti su imali dovoljno vremena da kažu kontrolorima da se žele vratiti u zračnu luku, rekao je.

- Istražitelji za zračnu sigurnost tijekom istrage će se koncentrirati na četiri faktora - mehanički, ljudski, meteorološki i kriminalni. Sve su karte otvorene, a zasad se čini jedino da vremenske prilike nisu bile faktor koji je prouzročio nesreću, rekao je direktor Lion Aira.
 


Podsjetimo, 189 putnika i članova posade bilo je u zrakoplovu koji se srušio dok se pokušavao vratiti u glavni grad, i vrlo je vjerojatno da nema preživjelih. Spasilačke slube su pronašle neke od posmrtinih ostataka sa mjesta nesreće, na udaljenosti 15 kilometara od obale.

Ako se utvrdi da su poginuli svi putnici i članovi posade, ova nesreća bit će druga najteža zrakoplovna nesreća u Indoneziji od 1997. godine. Prije 21. godinu, 26. rujna Airbus A300 tvrtke Garuda Indonesia srušio se u blizini Medana pri čemu je poginulo svih 234 putnika i članova posade.

Prema zadnjim informacijama, pilot Lion Aira je tražio da se vrati u zračnu luku, no izgubio je kontakt s kontrolom leta oko 13 minuta nakon polijetanja.

- Točna je infotrmacijama da je zatražen povratak u zračnu luku te je odobren, ali još uvijek pokušavam utvrditi uzrok pada aviona, šef Zavoda za prometnu sigurnost Soerjanto Tjahjono te dodao:

- Nadamo se da crna kutija nije daleko od mjesta pada zrakoplova te da će biti ubrzo pronađena.

Najmanje 23 vladina dužnosnika bila su u zrakoplovu, vraćajući se sa radnog sastanka u jakarti, četiri zaposlenika rudnika kositra PT Timaj i još troje zapolenih u njihovoj podružnici. Među putnicima je bio jedan putnik iz Italije i jedan indijski pilot.

Ronioci sada pokušavaju doći do trupa zrakoplova, za koji se vjeruje da se nalazi na dnu mora, na dubini od oko 35 metara, a na površini mora su plutale slušalice, prsluci za spašavanje te dijelovi tijela.

Prema servisu za praćenje aviona Flightradar24, neslužbeni podaci o letu pokazuju da je prije kraja prijenosa došlo do pada visine i povećanja brzine.

Boeing 737 MAX 8 u komercijalnoj je uporabi od 2017., a ovo je prva nesreća tog tipa zrakoplova. To su najbrže prodavani avioni u povijesti Boeinga s oko 3.950 narudžbi od 93 kupca širom svijeta.

Lion Air je najveći niskotarifni prijevoznik u Indoneziji koji nudi domaće letove, ali i međunarodne u jugoistočnu Aziju, Australiju i srednju Europu.

Kompanija je utemeljena 1999. godine i u prošlosti je imala problema sa sigurnošću i lošim upravljanjem, pa su joj sve do 2016. godine bili zabranjeni letovi europskim zračnim prostorom.