Oko 200 osoba je nestalo u petak nakon što je puknuo nasip odlagališta otpada rudnika željeza rudarske tvrtke Vale SA u jugoistočnoj saveznoj državi Minas Gerais gdje je 2015. u sličnoj nesreći poginulo 19 osoba.

"Za sada potvrđujemo da je nestalo oko 200 osoba", objavili su vatrogasci u priopćenju.

Prema svjedočenjima više osoba je poginulo, rekao je jedan vatrogasni dužnosnik i naglasio da je mulj rudarskog otpada prekrio cijelo područje oko nasipa.

Na društvenim mrežama su korisnici prenosili svjedočenja preživjelih. Incident se dogodio početkom poslijepodneva u Brumadunhu, općini sa 39.000 stanovnika 60 km jugozapadno od Belo Horizonte, glavnog grada Minas Geraisa, prenosi Index.hr

Snimke vatrogasaca iz zraka pokazuju pravu smeđu plimu mulja koji prekriva vegetaciju.

"Nasip je puknuo i sve uništio, više nema ničega", rekao je jedna svjedok u snimci koja kruži društvenim mrežama.

Informativni kanal Globonews je objavio snimke iz helikoptera koje pokazuju djelomično uništene kuće, od kojih je neke napola progutao mulj.

Pet helikoptera je upućeno u pomoć i jedan od njih je snimljen kako podiže ozlijeđenu ženu, dok dvije osobe stoje u blatu do struka.

Brazilska rudarska tvrtka Vale SA, koja je u priopćenju potvrdila nesreću, naglasila je da joj je prioritet zaštiti živote djelatnika i stanovnika.

Dionice Vale, jedne od najvećih rudarskih tvrtki na svijetu, pale su za više od 10 posto nekoliko sati nakon zatvaranja Burze New Yorka, nakon što su već pale za više od 11 posto kada je objavljena vijest o nesreći.

Glasnogovornik vlade je rekao da će predsjednik Jair Bolsonaro u subotu ujutro otići na mjesto nesreće.