Nekoć su se imena djeci davala po bakama, djedovima, tetama, ujacima, hrvatskim knezovima ili su potomci dobivali jugoslavenska imena, no danas je to prošlost i prevladavaju kratka, efektna imena, mnoga s biblijskom poveznicom te ona strana, piše u nedjelju Večernji list.

U doba globalizacije roditelji vjerojatno računaju i na mogućnosti da im dijete koje nosi internacionalno ime može sutra otići školovati se ili živjeti negdje u inozemstvu, a imenom daju i osobni pečat djetetu nastojeći ga izdvojiti iz mnoštva.

Sociolog Ivan Balabanić ističe da se nove generacije roditelja sve više odmiču od tradicionalnih imena poput nekoć popularnih u Jugoslaviji Milan, Dražen, Mladen, Zdravko, kao i od imena hrvatskih knezova Krešimir, Trpimir, Branimir, Domagoj, prenosi Hina.

"Danas roditelji djeci daju imena koja su uhu ugodnija i u skladu s vlastitim ukusom jer su se nove generacije odmaknule od tradicijske obveze da imena djeci daju po članovima obitelji, zbog čega su nekoć u obiteljima uvijek kružila ista imena. Današnja su imena djece i odraz većih sloboda, individualizma, personalizma jer roditelji više nisu toliko vezani za tradiciju i proširene obitelji”, smatra Balabanić, donosi Večernji list.

Podsjetimo, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 2020. godine najčešće muško ime bilo Luka (25).

Luka je muško ime grčkog porijekla izvedeno od grčke riječi "luks" (grč: Λουκάς) što znači "svjetlost, svjetleći".

Na drugom mjestu su imena Josip i Mihael (23), a slijede ga Ivan (22), David i Petar (21), Ante (20) i Marko (15), rečeno je za Bljesak.info u Federalnom zavodu za statistiku.

Što se djevojčica tiče, najpopularnije ime u HNŽ-u 2020. godine je bilo Sara (26). Sara je ime hebrejskog porijekla izvedeno od riječi Sarai (hebr.: שָׂרַי). Značenje imena - kneginjа, vladarica, žena visokog ranga.

Na drugom mjestu je ime Marija (22), a treće na popisu su Ana i Merjem (19). Slijedi Ena (18), pa sve popularnija Petra (14), zatim Asija (13) i Lucija i Mia (12).

Prema podacima hrvatskog Ministarstva pravosuđa i uprave, među 50 najčešćih muških i ženskih imena djece u 2020. godini prvih deset mjesta zauzimaju imena za djevojčice: Mia, Lucija, Sara, Ema, Nika, Marta, Rita, Mila, Petra, Ana, a za dječake: Luka, David, Jakov, Ivan, Petar, Roko, Matej, Noa, Filip, Mateo.

Među 50 lani najčešće imena za djecu bila su i imena Leon, Mihael, Lukas, Noel, Erik, Liam, Emanuel, Emily, Lota, Aurora, Tia, Emili, Nikol, Lara, Elena, Laura, ali i Maša. Za dječake roditelji su lani najčešće birali ime Luka, koje je dobilo čak njih 870.