Zašto su hrvatski nogometaši toliko cijenjeni u Europi može nam odgovoriti i ovaj podatak. Već petu godinu za redom jedan Hrvat će podići uhati trofej namjenjen osvajaču Lige prvaka.

Sve je počelo s Marijom Mandžukićem 2013. godine kada je u finalu sa svojim Bayernom porazio Borussiju Dortmund. Ne samo porazio već im je i zabio prvi gol u pobjedi od 2:1.

Godinu dana kasnije u gradskom derbiju Reala i Atletica, Luka Modrić je nakon velike drame osvojio najprestižniji trofej klupskog nogometa. Nije bio strijelac, ali je zato debelo u sudačkoj nadoknadi asistirao Ramosu za produžetke, a kasnije je Real slavio s 4:1.

Zatim je Ivan Rakitić zabio prvi pogodak u finalu 2014/15 za Barcelonu u pobjedi nad Juventusom od 3:1, da bi seriju nastavio ponovno Luka Modrić u prošlogodišnjem finalu Lige prvaka kada je Real Madrid ponovno rastužio Atletico ovog puta nakon jedanaesteraca jer je u regularnom dijelu bilo 1:1. Osim Modrića, te godine je i Mateo Kovačić osvojio Ligu prvaka, te su dva Hrvata travnjakom trčala s naslovom.

Ove godine ponovno će dva Hrvata iz finala izaći kao pobjednici, bez obzira koji će klub slaviti, Juventus ili Real Madrid.

Boje Stare Dame će braniti Mario Madnžukić, a ako osvoje, medalja oko vrata će pripasti i ozljeđenom Marku Pjaci. S druge strane tu su ponovno Luka Modrić i Mateo Kovačić.

Ugledno natjecanje do sada je osvajalo devet Hrvata. Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić. Prvi puta isto tako četvorica hrvatskih nogometaša igrat će finale što je samo još jedno priznanje da kockasti dominiraju na sceni i da će u Cardiffu početkom lipnja biti i više nego uzbudljivo.