Dva protutenkovska projektila ‘slučajno’ su se oslobodila s krila britanskog Panavia Tornado lovca-bombardera jučer prilikom slijetanja na NATO-ovu vojnu bazu na Cipru. Od siline udarca projektili su se raspali i rasuli po pisti, zbog čega je ona do daljnjega zatvorena za uzlijetanje i slijetanje.

Kraljevska zračna baza Akrotiri polazišna je točka za zračne napade na insurgente Islamske države u sjevernom Iraku.

- Mogu potvrditi da su se, za vrijeme slijetanja Tornada u Akrotiriju, dva projektila odvojila od zrakoplova, izjavio je glasnogovornik baze Kristian Gray.

Iako se bojeve glave nisu detonirale, i nije bilo ozlijeđenih, pista je iz sigurnosnih razloga morala biti zatvorena. Gray je odbio komentirati znači li to i da su zbog toga zaustavljeni zračni napadi iz te baze.

Panavia Tornado zrakoplovi po prvi put su poletjeli 1974. godine, i od tada ih Kraljevsko ratno zrakoplovstvo koristi kao primarni zrakoplov za zračne napade. Tornadoi su nekoliko puta poboljšavani od tada, no uočeni su učestali problemi za vrijeme njihovog korištenja u Iraku, Afganistanu, Libiji, i odnedavno protiv Islamske Države.

Za vrijeme misija u Afganistanu, Tornadoi su imali ozbiljnih problema zbog klime, atmosferskih uvjeta i kratkih pista u vojnoj bazi Kandahar. Nekoliko pilota moralo je iskočiti iz zrakoplova jer nisu bili u stanju sigurno sletjeti.

- Tornadoi uspješno ispunjavaju samo 50% zahtjeva pješadije za podršku. To je istinski problem, rekao je tada jedan visoki vojni izvor.

Neki britanski vojni stručnjaci već su duže vrijeme zabrinuti zbog slabe iskoristivosti ovih zrakoplova, a još gora vijest po zrakoplovstvo Ujedinjenog kraljevstva jest što im je planirana zamjena američki F-35, koji još uvijek nije operativno spreman, a njegov razvoj usporavaju brojni problemi otkriveni na tom zrakoplovu, za koje uopće nije sigurno jesu li rješivi.