Najmanje jedna osoba poginula je u velikoj oluji koja je u petak poslijepodne pogodila sjeverozapadnu Njemačku, a hitne službe prijavile su oko 40 ozlijeđenih, od kojih je 10 teško ozlijeđeno

Osim grmljavinskog nevremena, to je područje pogodio i tornado koji je napravio veliku štetu na domovima i infrastrukturi.

- Tijekom grmljavinskog nevremena, tornado je u petak poslijepodne povukao put razaranja od zapada prema istoku kroz sredinu Paderborna u smjeru istočnih dijelova grada - priopćila je policija, prenosi Fenix Magazin.

Vatrogasna brigada također je izvijestila o sumnji da je u Lippstadtu  i Paderbornu prošao tornado, a glasnogovornik vatrogasne službe kazao je kako u gradovima ima uništenih krovova i srušenih stabala.

Prometna linija na nekim je dijelovima zatvorena zbog granja i drveća na tračnicama, a pogođen je i regionalni i međugradski promet, dok se vlakovi preusmjeravaju.

Ozlijeđeni prvotno nisu bili prijavljeni iz Lippstadta, dok se za pomoć i pronalazak potencijalnih žrtava koriste dronovi.

Oko 120 kupača bilo je zarobljeno u bazenu za rekreaciju u gradu jer su srušena stabla blokirala ulaz, a kasnije su bili i oslobođeni.

U četvrti Hellinghausen srušio se i vrh crkve, a za sanaciju je angažirano oko 200 do 300 vatrogasaca, uz pomoć postrojbi iz drugih gradova.

Zaprimljeno je nekoliko dojava o tornadima - u Lippstadtu, Ludenscheidu te Meschedeu, no te dojave nisu potvrđene.

Njemačka meteorološka služba izdala je upozorenje na olujno nevrijeme za petak, navodeći da udari vjetra na mjestima dostižu brzinu od 130 km/h.

Nevrijeme je prvo zahvatilo zapad zemlje i tijekom večeri će se premještati na istok.