Vrtlari biraju i sade određeno cvijeće iz mnogo razloga, bilo da se radi o nevenu, koji služi kao zaštita za povrće od štetočina, bilo metvulji, koja privlači oprašivače.

Ali iznad svega, najpoželjnije je cvijeće koje donosi neusporedivu ljepotu u vrt. Bilo da ga uzgajate za prekrasne bukete ili kao ukras okućnice, ovo su neki od predivnih cvjetova koje možete posaditi.

Papagajski tulipani

Tulipani su popularno rezano cvijeće, ali neke su vrste upadljivije od drugih - a papagajski tulipani doista su predivan prizor. Cijenjeni su stotinama godina zbog svoje ljepote, iznimno atraktivni zbog naboranih cvjetova šarenih boja i doista su vrijedni uzgoja. Posadite ih na osunčanom mjestu s dobro dreniranim tlom.

Ružičasti ljiljani

Kao jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, ljiljani su omiljeni zbog svojih raskošnih cvjetova i mirisa - posebno ružičaste sorte. Jedna stabljika daje mnogo cvijeća i može mirisom ispuniti cijelu sobu. Ako vam se on ipak ne sviđa, najbolje je nabaviti azijske ljiljane. Lukovicu koja se lako uzgaja najbolje je saditi tijekom jeseni, a više sorte uživaju biti u stražnjem dijelu vrta uz potporu.

Amarilis

Popularni božićni cvijet amarilis daje prekrasne lukovice koje se često mogu vidjeti kako rastu u zatvorenim prostorima tijekom zimskih mjeseci. Najviše su poznati oni s tradicionalnom crvenom i bijelom bojom, ali otkrića u uzgoju dovela su do neobičnih oblika cvijeća (dvostruki i pauk), kao i niza boja, od boje lososa do ružičaste, pa čak i žutozelene. Dajte lukovicama dovoljno svjetla, zalijevajte ih dok rastu te uživajte u njima.

Sijamski tulipan

Unatoč svom nazivu, ovaj cvijet uopće nije u srodstvu s tulipanima. Rođak je đumbira i dolazi iz jugoistočne Azije, gdje su temperature gotovo uvijek visoke, a upravo to ovoj biljci treba da bi cvala. Dobro raste i u posudama, pa nije ni čudo što je postala popularna diljem svijeta.

Nizozemska perunika

Dostupna u nizu boja, od ljubičaste do bijele, nizozemska perunika ima jedinstven oblik koji doprinosi njenoj bezvremenskoj ljepoti. Cvijet, koji se dugo povezivao s kraljevskim obiteljima, unosi nježnu notu u svaki vrt. Posadite perunike u osunčanom dijelu vrta, u dobro dreniranu zemlju, i uživajte u prizoru.

Jesenski šafran

Jesenski šafran je naslijeđena lukovica koja postoji od 1928. godine. Naime naslijeđeno cvijeće je ono koje se otvoreno oprašuje i datira otprije najmanje 50 godina. A jesenski šafran prekrasno sjaji. Lišće mu se pojavljuje u proljeće i ne treba ga rezati do ranog ljeta, a vrtlari onda obično zaborave na njega sve dok ih ne iznenadi jednog dana u jesen.

Hortenzije

Ljepota hortenzije, jednog od najpoznatijih cvjetova, svima je neosporna. Oduvijek je omiljena među vrtlarima, a njeni veliki cvjetovi nastaju ljeti i boravak u vrtu čine magičnim. Posebno su lijepe dvobojne sorte, a nedavna križanja s hortenzijom macrophylla i hortenzijom serrata daju upadljivo i prekrasno cvijeće na biljkama koje su mnogo otpornije na zimu.

Orhideje

Orhideje su stotinama godina zadivljujućom ljepotom privlačile pažnju vrtlara i obožavatelja diljem svijeta. Ova skupina biljaka je raznolika - od tropskih vrsta koje trebaju vruće i vlažne uvjete do nježne 'papučice', kojoj je potrebno duboko šumsko tlo. Talijanska orhideja jedna je od najljepših s ukupnom visinom od oko 20 centimetara i prekrasnim dvobojnim cvjetovima ružičaste i bijele boje.

Gladiola

Gladiola ima dugačke stabljike poput mača koje prekriva do 20 pojedinačnih cvjetova. Paleta dostupnih boja je velika, a impresivne su podjednako u vrtu kao i u vazi. Višim sortama treba potpora za penjanje.

Carska kockavica

Ovi zanimljivi cvjetovi izgledaju kao da rastu naopako. Visoke i jake stabljike ukrašene su krunom narančastih ili crvenih zvonolikih cvjetova, na čijem se vrhu nalazi čuperak lišća nalik ananasu. Ovaj cvijet najbolje raste na punoj svjetlosti i dobro dreniranom tlu.

Izvor: tportal.hr