Biljni čajevi su omiljeni napitak mnogih ljudi. Ljudi su pili biljne čajeve stoljećima zbog njihovog sjajnog okusa i ljekovitih svojstava. Osim što su vrlo jednostavan način da se hidratizira organizam, biljni čajevi su puni ljekovitih sastojaka. Za razliku od kave ne sadrže kofein, koji se smatra povezanim s nekim zdravstvenim problemima.

Biljni čajevi se prave od različitih dijelova biljke - cvjetova, korijena, sjemenki ili kore. Pravljenje biljnih čajeva je lako. Trebate samo odgovarajuća biljka - svježa ili osušena - nešto tople vode i manje od 10-15 minuta vremena.

Ovdje navodimo 5 najzdravijih biljnih čajeva.

Čaj od matičnjaka protiv anksioznosti

Matičnjak je dobro poznat kao lijek protiv anksioznosti. Djeluje kao blagi relaksant i tako pomaže u oslobađanju anksioznosti, smiruje i potiče dobar san.Matičnjak ima antioksidatna, antivirusna i antibakterijska svojstva i djeluje protiv grčeva. Njegovi listići su bogati fenolima i flavonoidima.
Čaj od matičnjaka će vam pomoći da vam koža izgleda mlađe, povećava stanje budnosti, poboljšava memoriju i zdravlje jetre, održava se normalnu razinu šećera u krvi i poboljšava apetit.
Kako se pravi čaj od matičnjaka?
• U šalicu stavite 1-2 žličice čaja od matičnjaka i prelijte vrelom vodom
• Ostavite dok se čaj ne ohladi dovoljno da se može piti, a zatim ga procijedite i pijte
• Pijte ovaj čaj samo jednom dnevno


Čaj od hibiskusa

Za kontroliranje krvnog tlaka jedna od najboljih opcija je čaj od hibiskusa. Hibiskus sadrži antioksidanse koji sprječavaju oksidaciju "lošeg" kolesterola, koja dovodi do ateroskleroze i srčanih bolesti. Pomaže iu regulaciji krvnog tlaka.Druge benefiti čaja od hibiskusa uključuju snižavanje visokog kolesterola, poboljšavanje probave, ojačavanje imunološkog sustava, reduciranje upala, oporavak jetre i smanjivanje rizika od karcinoma. Čaj od hibiskusa ubrzava i metabolizam i pomaže u postupnom i zdravom gubitku kilograma.

Kako se pravi čaj od hibiskusa?
• U dvije šalice vode natopite 2 žlice sušenog hibiskusa
• Stavite da provri i ostavite da se krčka oko 10 minuta
• Procijedite, dodajte malo meda i limunovog soka i uživajte u ovom čaju 2-3 puta dnevno
Važno: ako ste trudni ili dojite bebu, nemojte piti čaj od hibiskusa jer može povećati rizik od komplikacija.

Čaj od šipka za jači imunitet

Šipak je sjajan izvor vitamina C, za koji svi znamo koliko ojačava imunološki sustav. Šipak sadrži čak 20% više vitamina C nego naranče.Vitamin C je jak antioksidans, što je važno za imunološki sustav i zdrava tkiva. Vitamin C dosta pomaže u sprečavanju bakterijskih i virusnih infekcija.Antioksidansi u šipku potiču elastičnost i čvrstoću kože i smanjuju pojavu znakova prijevremenog starenja (bora i staračkih pjega). Čaj od šipka potiče adrenalnu funkciju, što vam daje dosta energije.
Kako se pravi čaj od šipka?
• U zdjelu u kojoj ćete kuhati čaj stavite 4 žlice sušenog šipka
• Prelijte s četiri šalice vode
• Pokrijte, stavite na ringlu da proključa i ostavite da ključa oko 5 minuta
• Procijedite i pijte čaj kada se dovoljno ohladi

Čaj od mente

Osvježavajuć okus mente je sve što vam je potrebno kako biste popravili varenje, ako patite od loše probave i ostalih problema s probavnim traktom. Kamilica opušta mišiće želuca i crijeva. Pomaže u olakšavanju simptoma sindroma iritabilnih crijeva, grčeva u trbuhu i nadimanja.Menta pomaže da hrana brže i lakše prođe kroz želudac i suzbija mučninu. Pošto je bogata mentolom, menta ima smirujuć učinak na tijelo i um. Bogata je i antioksidansima, ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva i odlična je protiv nadimanja i grčeva. Ova biljka sadrži dosta mangana, bakra i vitamina C.
Menta pomaže i protiv mišićnih grčeva, potiče gubitak kilograma, olakšava stres i glavobolje, odlična je protiv lošeg zadaha iz usta i generalno za oralno zdravlje i dobra je prevencija alergija i astme.

Kako se pravi čaj od mente?
• Jednu žlicu svježih listića mente prelijte vrelom vodom i ostavite 10 minuta
• Procijedite čaj i pijte ga sa malo meda kada se prohladi

Ova biljka ipak nije dobra za ljude koji pate od gastroezofagealni refluksne bolesti, jer opušta sfinkter, što povećava šanse da se želučana kiselina vrati u jednjak.

Čaj od kadulje

Kada vam je grlo suho i grebe vas, najjednostavniji i najučinkovitiji lijek je pijuckanje čaja od kadulje.Kadulja će učinkovito smiriti iritaciju i upalu grla.Kadulja ima jaka antibakterijska svojstva koja pomažu u liječenju gripe i prehlade i djeluje tako što usporava razmnožavanje štetnih bakterija u grlu .Čaj od kadulje će vam poboljšati raspoloženje, smanjiti anksioznost, unaprijediti zdravlje usta, poboljšati pamćenje, smanjiti simptome menopauze, ojačati srce i probavu i još mnogo toga.

Kako se pravi čaj od kadulje?
• U šalicu stavite žlicu svježih listova kadulje ili jednu žličicu suhih
• Prelijte vrelom vodom
• Ostavite 5 minuta, a onda procijedite čaj
• Po želji, dodajte limunov sok i med i pijte
Važno: čaj od kaduljese ne preporuča trudnicama.