Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu  su u nastavku operative akcije kodnog naziva ”23” od 19.07.2021. godine, u kojoj je prilikom  pretresa priključnog vozila-cisterne, namjenjenog za prevoz plina pronađena i privremeno oduzeta velika količina cigareta,  vrijednosti 1.300.000,00 KM,  11.11.2021. godine slobode lišili jednu osobu, koje je označeno kao organizator.

Osoba je zaustavljena u večernjim satima, 11.11.2021. godine, na području Tomislavgrada, prilikom redovne kontrole od strane policijskih službenika Policijske uprave Tomislavgrad, nakon čega je na dalju  nadležnost predato policijskim službenicima SIPA-e. Osoba je lišena slobode zbog osnova sumnje da je počinilo kazneno djela “Organizirani kriminal” iz člana 250. Kaznenog  zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelom “Neovlašteni promet akciznih proizvoda” iz člana 210.a  Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osoba lišena slobode će nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog u prostorijama SIPA-e  na dalju nadležnost, uz dopunu izvještaja o počinjenom kaznenom djelu i počinitelja biti predato Tužitelju Bosne i Hercegovine.

Nastavljaju se dalje istražne radnje u cilju dokumentiranja i drugih osumnjičenih.