Umjesto točke dnevnog reda o dugovanjima zatvorene Gradske ljekarne u Tomislavgradu, reagirala je policija.

Naime, oporba je tražila uvrštavanje točke dnevnog reda o dugovanjima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje kao i plaća bivših djelatnica ljekarne koju je osnovala i ugasila općina, ali prijedlog nije prihvaćen pa je duvanjski načelnik, Ivan Buntić, pozvao policiju kako bi udaljio sa sjednice bivšu uposlenicu ljekarne, koja je željela vijećnike upoznati s ovim dugogodišnjim sporom. Uz to, kako nam je posvjedočeno, poručio je kako joj neće Općina isplatiti novac i da joj ionako mirovina ne bi bila veća.

Presude

Naime, Gradska ljekarna u Tomislavgradu ugašena je 2018. godine zbog gubitka u poslovanju, a djelatnice, koje potražuju doprinose i plaće zatražile su putem suda da im se isplati novac.

Iako su Općina i općinska pravobraniteljica odbili ponudu nagodbe od oštećenih, tvrdili kako nemaju nikakve veze s dugovanjima i da to treba isplatiti ugašeno poduzeće, sudske presude govore drugačije.

Tako je 2017. godine je sud dozvolio izvršenje pozivajući se na presudu iz 2016. godine da bi 2019. godine Općinski sud u Livnu prihvatio prijedlog za ovrhu.

Općina Tomislavgrad, čijem su se Vijeću oštećene djelatnice obraćale i 2018. godine, u cijelosti je osporavala obvezu ispunjenja duga jer je ''JU Gradska ljekarna Tomislavgrad samostalna pravna osoba koja se financirala iz djelokruga registrirane djelatnosti''. No, i to je sud odbio.

Sud odredio dužnika

Sud je presudio da je Općina Tomislavgrad ''supsidijarni dužnik koji odgovara za obveze javne ustanove čiji je osnivač'' te da su prigovori pravno neutemeljeni i da je Općina kao osnivač dužna namiriti dugovanja koja iznose oko 150.000 KM.

Naime, Općinsko vijeće Tomislavgrad, dok je na čelu Općine bio Ivan Vukadin, na sjednici u srpnju 2018. godine je, nakon višesatne rasprave, donijelo Odluku o prestanku rada Javne ustanove Gradska ljekarna.

Tada je donesen zaključak kojim se djelatnici te javne ustanove, sukladno stručnoj spremi, raspoređuju na druga radna mjesta u općinskim tijelima uprave, ustanovama, institucijama i javnim poduzećima u vlasništvu općine Tomislavgrad sukladno iskazanoj potrebi. Obećano im je da će im potraživanja biti uplaćena do odlaska u mirovinu. No, općina zanemaruje i obećanja i sudske presude.

Javna ustanova Gradska ljekarna od 2010. godine, kada je osnovana, pa gašenja poslovala je s gubitkom od 600 tisuća KM.

Upit o ovome slučaju poslali smo i općinskom načelniku, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.