Na više lokacija u Tomislavgradu u posljednje vrijeme urađeno je nekoliko murala u spomen na žrtve i heroje iz Domovinskog rata.

Prvo je kod školskoga igrališta “Jabuka”, u tomislavgradskom naselju Brišnik, oslikan mural u spomen na poginule hrvatske vitezove iz tog mjesta, nakon čega je u blizini Trga dr. Franje Tuđmana postavljen mural u spomen na hrvatskoga branitelja Ivana Krajnovića – Iću, pripadnika HOS-a koji je ubijen na Ovčari kod Vukovara tijekom Domovinskog rata.

Prvo smo na zamolbu mještana Brišnika, u suradnji s Josipom Ćosić, studenticom Likovne akademije u Širokom Brijegu, oslikali mural s likovima četvorice branitelja poginulih u Domovinskom ratu iz tog mjesta, grbovima postrojbi kojima su pripadali te stihovima ‘Kaži majko pravi Hrvat ne umire nikada!, kazao je autor tih murala, akademski slikar Ante Braovac.

Nakon što je taj posao završen prijatelji i rodbina Ivana Krajnovića – Iće iz Omolja zamolila je da se nešto slično uradi i za tog hrvatskog branitelja ubijenog 1991. u Vukovaru.

Za izradu ovih murala dobili smo odobrenja od mjerodavnih općinskih institucija. Stanovnici Tomislavgrada pozdravili su našu inicijativu i, sudeći po njihovim reakcijama, zadovoljni su obavljenim poslom, dodao je Braovac.

Pored Braovčevih uradaka ulice Tomislavgrada krasi još nekoliko murala s tematikom Domovinskog rata te HNK Hajduk koji su izradili članovi Društvo prijatelja Hajduka iz Tomislavgrada.

(Fena)