Pivnica Giesinger u Münchenu pronašla je novi način da prevaziđe nestašicu jestivog ulja u Europi dopuštajući kupcima da pivo plaćaju suncokretovim uljem kako bi osigurali zalihe za prženje šnicli, prenosi Tanjug.

Menadžeri pivnice Giesinger u Münchenu, smislili su odgovor nudeći ljubiteljima piva litar njihovog omiljenog pića za istu količinu suncokretovog ulja.

“Cijela stvar je nastala zato što smo jednostavno ostali bez ulja u kuhinji i zato moramo biti inventivni”, rekao je menadžer pivnice Erik Hoffman.

Boce ulja od repice i suncokreta često nestaju sa polica supermarketa u Njemačkoj od kako je počeo ruski napad na Ukrajinu, a mnoge prodavnice su ograničile broj boca po kupcu.

“Veoma je teško doći do ulja… ako vam treba 30 litara tjedno, a umjesto toga dobijete samo 15, u jednom trenutku više nećete moći pržiti šnicle”, rekao je Hoffman i dodao da su kupci do sada “trampili” 400 litara ulja za pivo.

Dok u njemačkim pivnicama litar piva košta oko sedam eura, boca suncokretovog ulja od jednog litra se prodaje za oko 4,5 eura – što ponudu čini primamljivom za mnoge.