Sarajevsko Oslobođenje objavilo je imena novoizabranih zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

SDA- 9 zastupnika

U klupe Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kako je  Oslobođenju potvrdio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac, ponovo će sjesti Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Šefik Džaferović, Senad Šepić, Salko Sokolović i Asim Sarajlić, dok su novi zastupnici SDA dr. Safer Demirović iz Banovića, sam Genjac, te potpredsjednik stranke Sadik Ahmetović iz RS-a.

HDZ BiH- 5 zastupnika

Kako je Oslobođenju neslužbeno rečeno u HDZ-u BiH, koji je osvojio četiri izravna i jedan kompenzacijski mandat, novi klub ove stranke činit će zamjenik predsjednika HDZ-a Nikola Lovrinović, aktualni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, dekanica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Monika Tomić, Predrag Kožul, koji će zamijeniti federalnu zastupničku stolicu državnom, te potpredsjednica HDZ-a Borjana Krišto.

DF- 5 zastupnika

Demokratska fronta osvojila je četiri izravna mandata i jedan kompenzacijski. U parlamentarnim klupama u ime DF-a sjedit će Željko Komšić, osnivač stranke, Hanka Vajzović, bivša neovisna izaslanica u Domu naroda FBiH i zastupnica u Skupštini KS-a, Damir Bećirović, bivši Komšićev savjetnik za odnose s javnošću u Predsjedništvu BiH, i Mensura Beganović, novo lice na bh. političkoj sceni. Na kompenzacijskoj listi je Maja Gasal – Vražalica.


SNSD- 6 zastupnika

U bijelu salu, kako je sarajevskom listu obznanio član Glavnog odbora SNSD-a Lazar Prodanović, osim njega, ući će bivši član Kolegija Doma naroda BiH Staša Košarac, bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i šef kabineta predsjednice Vlade RS-a Miroslav Milovanović, ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić, te “stare zastupnice Dušanka Majkić i Milica Marković.
SDS- 3 zastupnika

Predsjednik OO SDS-a Gradiška Đorđe Krčmar i direktor Orla iz Bijeljine Nenad Lalić nova su SDS-ova lica u parlamentarnim klupama, dok su mandat obnovili Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić i Mladen Bosić.

SBB- 4 zastupnika

SBB je prema posljednjem izvještaju SIP-a, osvojio tri mandata i jedan kompenzacijski. U klupama PSBiH će sjediti Fehim Škaljić, bivši predsjedavajući Kluba SBB-a u Zastupničkom domu PFBiH, Mirsad Đonlagić, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu FBiH, Mirsad Isaković, bivši predsjednik KO SBB-a u ZDK-u, i Damir Arnaut, nekada savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

SDP- 3 zastupnika

Kada su u pitanju esdepeovci, koji su osvojili dva izravna i jedan kompenzacijski mandat, u Zastupnički domu ponovo će sjediti bivši član Kolegija ovog doma Denis Bećirović, te novi-stari zastupnici Mirsad Mešić i Saša Magazinović, potvrđeno je za Oslobođenje iz ove stranke.

HDZ 1990- 1 zastupnik

Pero Nikić, glasnogovornik HDZ-a 1990, potvrdio je da u državni Parlament ulazi Diana Zelenika, kardiolog iz Mostara, koja je posljednje četiri godini bila zastupnica u Skupštini HNŽ-a. BPS – Sefer Halilović u PSBiH šalje Zaima Backovića, nekadašnjeg zastupnika u Skupštini KS-a.

A- SDA- 1 zastupnik

Stranka demokratske aktivnosti (a-SDA) osvojila je jedan izravni mandat u državnom Parlamentu. Na toj poziciji će se naći Jasmin Emrić, bivši načelnik Općine Bužim.

NDP- PDP i DNS po 1 zastupnik

Kompenzacijski mandat u ime koalicije NDP – PDP dobio je Momčilo Novaković, potpredsjednik NDP-a, potvrdio je Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a. DNS je također osvojio jedan kompenzacijski mandat u PSBiH, a predsjednik stranke Marko Pavić kaže kako bi on trebao pripasti Jovi Vukovljaku, potpredsjedniku DNS-a, navodi list./HMS/