Nekoliko sati nakon zatvaranja prvih biračkih mjesta, mnoge ključne utrke na izborima za američki Kongres tek trebaju biti odlučene, a kontrola nad američkim Senatom još uvijek je u velikoj mjeri neizvjesna, piše BBC.

Bila je ovo dobra noć za republikance, ali daleko od sjajne. Njihove nade u plimni val koji bi ih odveo do pobjede u desecima tijesnih izbornih utrka još se ne ostvaruju. Već su izgubili jedno mjesto u Senatu, u Pennsylvaniji, i morat će slaviti u dvije od ove tri države - Nevadi, Arizoni i Georgiji - kako bi preuzeli kontrolu nad tim parlamentarnim domom.

Evo nekih ključnih izbornih događaja dosad.

1. Republikanci na putu da osvoje Zastupnički dom

Čak i uz pobjedu demokrata u nekim tijesnim izbornim utrkama, čini se da su republikanci na pravom putu da osvoje većinu u Zastupničkom domu. Pitanje je, međutim, kolika će ta većina biti.

Zahvaljujući njihovom iznenađujuće snažnom učinku 2020. godine, republikancima je nedostajalo samo nekoliko mjesta do većine. I započeli su ove izbore s već izgrađenom prednošću nakon ponovnog crtanja nekih kongresnih okruga u konzervativnim saveznim državama.

S bilo kakvom većinom, republikanci će moći zalupiti vrata demokratskom zakonodavnom programu i pojačati istrage o Bidenovoj administraciji. To je pobjeda po svakom mjerilu.

2. Florida je ponovo izabrala republikanca Rona DeSantisa

Prije četiri godine Ron DeSantis osvojio je mjesto guvernera Floride za djelić postotka u odnosu na demokrata Andrewa Gilluma. Nakon četiri godine svog konzervativnog vodstva, pri čemu je naginjao gorućim kulturalnim pitanjima kao što su prava transrodnih osoba i "kritička rasna teorija", bunio se protiv ograničenja zbog pandemije koronavirusa i postao stalni gost na konzervativnim novinskim kućama, ponovo je izabran s komotnom prednošću.

Posebno je izvanredno kako je to učinio.

Godine 2018. izgubio je demokratsko uporište u okrugu Miami-Dade za 20 posto. Ove godine je na putu da bude prvi republikanski kandidat za guvernera koji će pobijediti u većinskom hispanoameričkom području nakon Jeba Busha 2002. godine. Možda će to čak postići s dvoznamenkastim postotkom.

DeSantisova preinaka granica okruga kako bi favorizirao republikanske kandidate također se isplatila. Njegova je stranka tako dobila najmanje dva od pet mjesta koja su joj potrebna za kontrolu nad Zastupničkim domom.

Ovi će uspjesi uvelike pomoći guverneru Floride kao odskočna daska s koje može pokrenuti predsjedničku kampanju - ako tako odluči.

Kao da želi to naglasiti, masa na DeSantisovu pobjedničkom skupu u utorak navečer skandirala je "još dvije godine" - što je prešutno priznanje da će, ako se odluči kandidirati za američkog predsjednika, morati dati ostavku na mjesto guvernera na polovici svog četverogodišnjeg mandata.

Ako DeSantis želi izboriti republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine, možda će se morati suprotstaviti najistaknutijem republikanskom stanovniku svoje savezne države - bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

3. Promjenjiva noć za Trumpa

Donald Trump možda nije bio na glasačkim listićima, ali je ipak ostavio traga na njima. Bivši predsjednik održao je kratak govor iz svog doma u Mar-a-Lagu i proglasio nadmoćnu pobjedu za kandidate koje je podržao.

Istina je, međutim, kompliciranija. Njegovi su kandidati imali problema u odnosu na mainstream republikanske opcije. Mehmet Oz izgubio je utrku za Senat u Pennsylvaniji. Čini se da Herschel Walker ide u drugi krug izbora u Georgiji. Blake Masters zaostaje u Arizoni. Samo je J.D. Vance u Ohiju izvukao nedvojbenu pobjedu, iako s manjom razlikom nego što bi trendovski konzervativna država sugerirala.

Republikanci će preispitati njegove političke instinkte nakon utorka navečer. A ako sljedeći tjedan krene u novu utrku za predsjednika, bit će to iz slabije pozicije.

4. Razočaranje za demokratske zvijezde

Beto O'Rourke u Teksasu i Stacey Abrams u Georgiji izgubili su 2018. izbore u svojim saveznim državama, ali su tijesnim porazima osvojili demokratska srca. Njihova sposobnost da prikupe milijune dolara za kampanju i stvore impresivnu publiku potaknula je mnoge na ljevici da ih vide kao budućnost stranke.

Njihovi sljedbenici nadali su se da bi ove godine mogli biti uspješni, ali to se nije dogodilo. Abrams je prije četiri godine tijesno izgubila od republikanca Briana Kempa, a ovaj put će završiti daleko iza njega. O'Rourke je izgubio od republikanskog guvernera Grega Abbotta s većom razlikom nego što je izgubio od senatora Teda Cruza.

Demokrati će morati krenuti u potragu za novim zvijezdama.