Najbogatije obitelji u Njemačkoj se bave trgovinom ili su povezane s automobilskom industrijom. Na prvom mjestu ekonomskog časopisa „Bilanz“ i ove se godine nalazi industrijska obitelj Schaeffler.

Poznato je da se njemački bogataši, za razliku od svojih klasnih pripadnika u ostatku svijeta, ne vole razbacivati bogatstvom. Za mnoge od njih se ne zna ni kako izgledaju jer se već godinama nisu pojavili u javnosti. No liste bogataša svake godine spadaju među najčitanija štiva njemačkih medija. Stoga se s nestrpljenjem iščekivala i lista deset najbogatijih Nijemaca koju je objavio ekonomski časopis „Bilanz“ u svom najnovijem broju.

Tako saznajemo da je prva na toj listi najbogatijih Nijemaca obitelj Schaeffler, vlasnici istoimenog koncerna koji spada među najvažnije dobavljače automobilske industrije. Vlasnici „Schaeffler grupe“, u koju spadaju i tvrtke poput proizvođača automobilskih guma „Continental“, „teški“ su 25 milijardi eura. Na drugom mjestu s 23 milijarde se nalazi obitelj Reimann, suvlasnici jednog od najvećih kemijskih koncerna na svijetu: Reckitt Benckiser (sa sjedištem u Velikoj Britaniji). Ta tvrtka na tržište izbacuje neke od najpoznatijih proizvoda za kućanstvo poput Calgona, Cilit Banga ili Durexa, piše Deutsche Welle.

Vlasnik Lidla među najbogatijima

Na trećem mjestu najbogatijih Nijemaca nalazi se jedno, i Hrvatskoj poznato ime. Dieter Schwarz vlasnik koncerna Lidl popeo se za jedno mjesto te je sada s 20 milijardi eura treći po redu najbogatiji Nijemac. Daljnja mjesta na ljestvici pripadaju trgovačkim klanovima. Obitelj Albrecht, vlasnici lanca diskonta Aldi, zauzima četvrto i šesto mjesto.

No trgovci podrijetlom iz Mülheima na Ruhru bi najvjerojatnije bili najbogatija obitelj u Njemačkoj da svoje carstvo, pa tako i bogatstvo, nisu podijelili na Aldi sjever i Aldi jug. Na petom i sedmom mjestu se nalaze pripadnici klana Quandt koji svoje bogatstvo zahvaljuju većinskom udjelu u koncernu BMW. Na mjestu 8 ljestvice najbogatijih Nijemaca nalazi se obitelj proizvođača vijaka Würth, a na 9. mjestu se nalazi osnivač softverskog koncerna SAP Hasso Platner.

Nijemci u usporedbi s Amerikancima sirotinja

No najbogatiji Nijemci na globalnim listama bogataša ne uspijevaju ući ni na ljestvicu 20 najbogatijih. Najbogatiji Nijemac Georg Schaeffler se tako nalazi tek na 21. mjestu Forbesove svjetske liste milijardera. I inače se među prvih deset na Forbesovoj listi nalaze tek tri milijardera koji ne žive u SAD-u. Časopis „Bilanz“, međutim, navodi kako su liste najbogatijih osoba na svijetu tek stvar procjene. U mnogim slučajevima se bogatstvo ne može ni procijeniti, što se posebice odnosi na umjetnine.