Nakon izvršene analize rada biračkih odbora na Općim izborima 2018. godine u Bosni i Hercegovini, danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIPBiH) pokrenula proces utvrđivanja odgovornosti članova biračkih odbora zbog osnovane sumnje da su postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

Na današnjoj sjednici Središnje izborno povjerenstvo BiH je pokrenula postupke protiv 35 članova biračkih odbora sa sedam biračkih mjesta, priopćeno je iz SIP-a BiH.

U međuvremenu, u zaključku izvještaja koalicije Pod lupom, predstavljenog u Sarajevu na konferenciji Budućnost izbora u BiH:”Kako dostići međunarodne standarde i spriječiti izborne prevare”, istaknuto je kako su Opći izbori 2018. u BiH bili djelomično neregularni.

Direktor pojekta Koalicija pod lupom Dario Jovanović kaže da 7 od 10 građana u BiH smatra da su izbori neregularni. Neophodno je vratiti povjerenje građana, a to je jedino moguće otklanjanjem nepravilnosti.

Koalicija “Pod lupom” je SIP-u dostavila dokument sa uočenim i dokazanim nepravilnostima, ali po tom pitanju u SIP-u ništa nije učinjeno. Međutim, SIPA je otvorila nekoliko predmeta u vezi sa tim i provodi istrage o utvrđenim neregularnostima.

“Veliki broj prijavljenih izbornih neregularnosti pokazuje koliko je važno ono što radi Koalicija “Pod lupom”, a potrebno je još nnogo toga uraditi da bi građani imali fer izbore. Povjerenje građana u izbroni proces i rezultate je osnov demokracije”, poručio je Eric Nelson, američki veleposlanik u BiH.

Šef Misije OEBS-a u BiH Bruce Berton je istaknuo da je OEBS na protekle izbore gledao sa dva apekta. Prvi je gubitak povjerenja u izbrorni proces. Drugi aspekt je aspekt Ureda za demokratske institucije i ljudska prava koja je objavila izvještaj svoje izborne promatračke misije u BiH.

U izvještaju je zaključeno da Izbori u BiH imaju mnogo nedostataka. Najveći broj uočenih nepravilnosti je tehničke prirode i ponavlja se. Jednaka vrijednost glasa nije osigurana, nastavlja se zloupotreba državnih resursa, tajnost glasanja nije zagarantovana, procenat nevazećih listića je veći od normalnog. Pojavili su se i novi nedostaci, kao što je pritisak na birače i izborna manipulacija.