U trenutku posrtaja Agrokora u veljači ove godine prvi čovjek za financije u koncernu Ivan Crnjac na privatnu kuću na zagrebačkom Jabukovcu u zemljišnim knjigama stavlja “rezervaciju” na iznos od sedam milijuna kuna. Novu plombu bilježi ovaj mjesec, kad se poduzetnik Pavao Zubak upisuje s pozajmicom od 3,9 milijuna kuna. Je li to spašavanje privatne imovine od potencijalnih budućih postupaka? Ili poduzetni Crnjac, koji se spominje kao čovjek koji najviše zna o poslovnima obitelji Todorić, samo želi “oploditi” novac?

Zubak kaže da je riječ o poslovnom pothvatu, a isto je potvrdio izvor blizak Crnjcu, međutim, ima i onih koji sumnjičavo komentiraju takve transakcije. Vlasnici nekretnine na Jabukovcu samo su, naime, Crnjac i njegova supruga. Kuću su od prijašnjih vlasnika kupili 2016., za 825 tisuća eura. Zubak tvrdi da s Crnjcem juniorom planira graditi stanove, a svojom zabilježbom o Sporazumu o založnom pravu upisao se tek ovih dana, preciznije 15. rujna ove godine.

- Ivan Crnjac je za potrebe rješavanja stambenog pitanja pronašao gradilište koje je za njegove potrebe preveliko. Kako osobno planiram graditi stanove za svoje potrebe, dogovorili smo se da budem suinvestitor i da na osnovu onoga što je prostornim planom dopušteno zajedno sagradimo tri ili četiri apartmana. Moj ulog iznosio je 3,9 milijuna kuna i za sada je, dok se ne definira konačan projekt, evidentiran kao pozajmica. U zemljišnim knjigama je na temelju toga upisan zalog - rekao je Zubak.

Prvi u redu naplate

U zemljišnim je knjigama, osim Zubakove, vidljiva i zabilježba o “prvenstvenom redu naplate radi osnivanja založnog prava u visini od sedam milijuna kuna”, stavljena 1. ožujka ove godine, a izvor blizak obitelj Crnjac uvjerava nas da je riječ o “potencijalnom zalogu za kredit koji im osigurava mogućnost financiranja putem banaka”. Crnjca se proteklih dana javno spominje kao čovjeka koji zna tajne Todorića te koji bi za njih potencijalno mogao biti opasan kao svjedok u slučaju nekog sudskog postupka.

- Nikakav kontakt s tijelima progona nisam imao. Nisu me zvali niti iz policije niti iz državnog odvjetništva. Ne znam tko u medije plasira netočne informacije da sam imao kontakte s istražiteljima - rekao je za Jutarnji list Ivan Crnjac.

Izvor blizak 40-godišnjem kumu i najboljem prijatelju Ante Todorića uvjerava nas da su obitelji Todorić i Crnjac još u dobrim odnosima.

Najbolji prijatelji

- Ante Todorić i Ivan Crnjac najbolji su prijatelji od prvog razreda osnovne škole i unatoč svemu još su u dobrim odnosima. Crnjac je uvjeren da je to što ga Ivica Todorić spominje u blogu potpuno krivo protumačeno u javnosti i drži da se, kad se to pažljivo pročita, vidi suština poruke - govori prijatelj blizak Crnjcu koji je do travnja ove godine u koncernu bio Todorićev najvažniji član Uprave i izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala.

Crnjac je u upravi tvrtke bio od 2008., a u ljeto 2013. pripisane su mu zasluge za operaciju kupnje Mercatora te je posljednje dvije godine slovio za drugog čovjeka najveće hrvatske kompanije. Relativno mlad menadžer, Crnjac je uživao povjerenje vlasnika Agrokora otkad se zaposlio u koncernu 2005., jer su otprije bili povezani dugogodišnjim obiteljskim prijateljstvima. Ivica Todorić poznaje Crnjca starijeg, Božu, vlasnika tvrtke Splendid i restorana Okrugljak, još otkako su im djeca zajedno krenula u prvi razred osnovne škole.

- Todorići su živjeli na Pantovčaku, a Crnjac u Istarskoj ulici, pa su Ante i Ivan zajedno krenuli u prvi razred i od tada su najbolji prijatelji - kaže izvor blizak njihovu krugu prijatelja. I sestra Ivana Crnjca, Daniela Gajski, vlasnica restorana Dubravkin put, među bližim je prijateljicama Ive Balent, kćeri Ivice Todorića i donedavne direktorice marketinga u koncernu.

Mediji su objavili kako su u prosincu 2016. nerazdvojni prijatelji i kumovi Todorić i Crnjac s obiteljima bili na krstarenju na Karibima i u Disneylandu. I nakon što je država preuzela Agrokor, dvojac se držao zajedno, ili se barem tako činilo, kada su istog dana, 25. travnja, podnijeli ostavke u Nadzornom odboru Mercatora; Ante s mjesta predsjednika, a Ivan s funkcije člana NO-a. U isto vrijeme Mercator je izvijestio da je 2016. završio s gubitkom od 72,7 milijuna eura, nakon dobiti od 20 milijuna eura u 2015., a kao razlog gubitka naveli su visoke rezervacije uslijed smanjene vrijednosti Mercatorovih tražbina u sustavu koncerna. Kao najodgovornijeg za takvo stanje u bilancama Mercatora prozvalo se upravo Crnjca.

Očev uspon

U poslovnim servisima pojavljivao se i u nekim tvrtkama povezanim s tvrtkom Splendid ugostiteljstvo, koja je u vlasništvu njegova oca Bože Crnjca (71), koji je karijeru započeo kao konobar u zagrebačkom hotelu Palace. U poduzeću Splendid zaposlio se davne 1972., prvo kao konobar, ali brzo je napredovao do pozicije šefa sale pa poslovođe, što je kasnije preimenovano u znatno zvučniju titulu glavnog menadžera. Kako bi stekao uvjete za napredovanje, ambiciozni Crnjac senior uz rad je završio studij. Splendid je Crnjac stekao krajem devedesetih u procesu pretvorbe i privatizacije. Njegov poslovni uzlet tumačio se pripadnošću tzv. hercegovačkom lobiju te činjenici da je njegova supruga sestra tada utjecajnog HDZ-ova menedžera Rina Jurića, koji je bio direktor Robnih terminala. Splendid je prije bio dio Udružene radne organizacije Lotrščak (koju je poslije u pretvorbi kupio otac Zvonimira Bobana), a u siječnju 1989. izdvojen je kao zasebno poduzeće sa 39 poslovnih prostora: pet ih je bilo u vlasništvu, tri u etažnom vlasništvu, a 31 lokal bio je u dugoročnom zakupu Grada.

Imali su poznate zagrebačke restorane i lokale: restoran Okrugljak u Mlinovima, Dubravkin put na Tuškancu, Jadran u Zvonimirovoj, pa kafiće Mirni gaj na Mirogojskoj, Žitnjak na Žitnjaku i Mosor u Jurišićevoj, poslovni prostor u Lovačkom rogu u Ilici 14 te Centralno skladište na Bukovačkoj. Nadalje, u najmu su imali Gradsku kavanu, Malu kavanu, kavanu Corso, Kavanu Medulić, Kazališnu kavanu, Splendid (Lenuci), Šubićevac (El Toro), Ritz, Pulu (Carpaccio), Dinaru (Lažni svjedok), Novu ves (Tinča), Dolac, Express, Liku, Gurman, Apollo, dvorac Brezovica… U pretvorbi koja je počela u veljači 1992. Splendid je procijenjen na 9,75 milijuna njemačkih maraka, a poslije se taj iznos smanjio na oko osam milijuna maraka. Pretvorba je provedena relativno brzo i bez skandala, a od 450 zaposlenih, njih 330 upisalo je dionice. Većinski vlasnici Splendida su pomoću kredita Zagrebačke banke postali Anđelko Butigan, Grga Previšić, Josip Prka i Božo Crnjac.

- U pretvorbi im je pomogao bivši zaposlenik Splendida Vlado Leko, koji je dobio lokale Dolac u ulici Pod zidom te Express na početku Petrinjske ulice - otkriva bivši zaposlenik Splendida. Dodaje kako je Crnjac već 1994. imao 57 posto dionica, vrijednih 4,5 milijuna maraka, do 1997. je bio vlasnik 75 posto tvrtke, 2003. kontrolirao je 78,9 posto, a na njegovu suprugu Srećku bilo je upisano 6,1 posto dionica.

- Tada je prostor caffe bara Mosor u Jurišićevoj 2, gdje je danas poslovnica Splitske banke, Božo Crnjac dao Bank Austria u zamjenu za povoljan kredit od 1,5 milijun njemačkih maraka, za koji mu je jamac bio Ivica Todorić. Tim novcem Crnjac je djelomice isplatio druge suvlasnike - Butigana, Previšića i Prku. Previšić je dobio i lokale Nova ves, Lika, Gurman i Apollo, od kojih je zadržao samo Novu ves, a Prka restoran Jadran - prisjeća se bivši zaposlenik Spendida. Tijekom godina, kaže, Crnjac je u Splendidu smanjio broj zaposlenika. Tako ih je 1994. bilo 295, a 2002. samo 89. Većinu lokala koji nisu bili u vlasništvu tvrtke dao je u podnajam, a dio lokala denacionalizacijom je vraćen bivšim vlasnicima.