Tko  je Čaba Der (39), "nasmijani ubojica" koji je uhićen u Pragu i za kojeg su policije iz Mađarske, Nizozemske i Srbije raspisale međunarodne tjeralice u kojima se tražio za nekoliko naručenih ubojstava koje je počinio na teritoriju ovih država?

Čaba je plaćenik koji je javnosti postao poznat kada je 5. siječnja ove godine hladnokrvno ubio Nebojšu Markovića na Banovom brdu, piše Blic.

Identificiran je preko snimke videonadzora, na kojoj se vidi kako u bijeloj jakni i s osmijehom na licu izlazi iz bijelog "punta", prilazi Markoviću i ubija ga. Sekundu prije nego što je pucao u Markovića, Čaba se hladnokrvno nasmijao gledajući svoju žrtvu u oči. Na snimci se vidi kako nakon toga trči u auto i bježi.

Kako smo kasnije saznali, Marković nije bio povezivan s bilo kakvim kriminalnim radnjama, niti je imao dosje u policiji, zbog čega se smatra da je Čaba ubio pogrešnog čovjeka, a da je prava meta bio Aleksandar Š. koji živi u istoj zgradi kao i Marković,  prenosi Index.hr.

Četiri hica u Jelačića

Čaba je postao plaćeni ubojica kada je izašao iz zatvora u kojem je bio zbog ubojstva Branislava Jelačića.

Kako je navedeno u presudi, 11. svibnja 2004. godine u novosadskom restoranu Marina Der je ispalio četiri hica u Jelačića, kriminalca organizirane grupe "Firma".

Naručitelj ubojstva je bio Vojislav Škrbić koji je ubijen 21. svibnja 2014. godine u restoranu Gondola kod Dunavskog parka. Okružni sud Novog sada je Dera osudilo na 14 godina.

Usred dana likvidirao hrvatskog biznismena

Der je 30. lipnja prošle godine u Amsterdamu zabilježen na snimci kamere za nadzor kako ulazi u jedan talijanski restoran i naočigled brojnih gostiju hladnokrvno puca u glavu hrvatskom biznismenu Ivanu Serdarušiću (62).

Imao je kapu bež boje, crnu torbu za laptop, rukavice i bijelo-plavu košulju, odbacio je oružje u blizini, a policija je otkrila da je odsjeo u hotelu u blizini Damraka i glavne željezničke stanice te da je u Nizozemsku stigao 8. lipnja, tri tjedna prije zločina.

Njegovo lice jasno se vidi na snimkama nadzorne kamere, a na mjestu zločina nađen je i njegov DNK.