U borbi između dva globalna brenda za njegu kože, Dove i Nivea, oko toga tko posjeduje nijansu tamno plave boje na ambalaži, njemački apelacijski sud naložio je ponovno suđenje, javlja Indikator.ba.

Presude daje Beiersdorf AG, njemačkoj kompaniji koja proizvodi Nivea kreme, novu priliku da dokaže da je njena registracija boje kao zaštitnog znaka pravno obavezujuća.

Unilever PLC, britansko-holandski proizvođač Dove sapuna, šampona i drugih proizvoda, koji je zatražio ukidanje zaštitnog znaka, pobijedio je u prvom krugu na Saveznom sudu za patente 2013. godine.

Savezni Viši sud u Karlsruheu, u južnoj Njemačkoj, vratio je predmet natrag sudu za patente na ponovno odlučivanje, navodeći da su postavljeni standardi za registraciju 2007. godine za Njemačku bili previsoki.

Specifična nijansa plave boje na proizvodu Pantone 280, definirana je kao vlasnički standard koji je uspostavio Pantone Inc.

Vjeruje se da boje suptilno prenose emocije te da mogu zaista uvjeriti kupce da se posvete proizvodu.

Nivea je imala plavu boju na kutiji kreme dugi niz godina i zbog toga je korištenje plave boje na Dove ambalaži upadljivo u Njemačkoj.