Vlada Federacije BiH danas je na sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja, donijela dvije odluke. Riječ je o utvrđivanju koeficijenata za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za prvi i drugi kvartal 2022. godine, s transfera za provedbu Zakona o pravima razvojačenih  branitelja i članova njihovih obitelji - novčana egzistencijalna naknada.

Utvrđen je koeficijent jedan i za prvi (za period siječanj - ožujak) i za drugi kvartal (travanj– lipanj), na osnovu kojeg će biti utvrđena i visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za ova dva perioda.

Koeficijenti će biti primjenjivni u skladu s raspoloživim sredstvima Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, u kojem je za ove namjene osigurano 50.000.000 KM, što je za 5.000.000 KM više nego prošle godine.

Nedavno usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji  u primjeni je od polovine ovoog mjeseca.

Ovim zakonom je propisano da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu imaju i razvojačeni branitelji povratnici u entitet Republiku Srpsku ili u Brčko Distrikt BiH, bez obzira na godine života ako ne ostvaruju mjesečne prihode u iznosu  većem od 50 posto minimalne mirovine  isplaćene u FBiH za prosinac  2018. godine i ako su bili pripadnici Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci. Ovo pravo mogu ostvariti i supruge umrlih razvojačenih branitelja povratnika u RS ili BD BiH.

Također, pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti i supruga umrlog razvojačenog  branitelja ukoliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života, te ako ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne mirivine isplaćene u FBiH za prosinac 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, dok će županije svojim propisima urediti uvjete, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih razvojačenih branitelja životne dobi do 57 godina, priopćio je u Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.