Središnje izborno povjerenstvo  Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj će sjednici izvršiti potvrđivanje izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH čime će se steći uvjeti za održavanje konstituirajuće sjednice tog federalnog zakonodavnog tijela.

Kako piše Anadolija, ukoliko do sutra ne bude uložena žalba na odluku SIP-a BiH o preraspodjeli mandata iz određenih županija bit će potvrđen izbor svih do sada 55 izabranih izaslanika iz deset županisjkih skupština.

Bez žalbi

Do srijede nije bilo uloženih žalbi, a SIP BiH je za pet mandata donio pojedinačne odluke o utvrđivanju rezultata izbora tako da bi se eventualna žalba koju je moguće uložiti još danas odnosila samo na pojedinačne kandidate.

U novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 izaslanika i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam izaslanika iz reda ostalih.

Naime, i nakon primjene člana 10.16 Izbornog zakona BiH o preraspodjeli mandata unutar FBiH Klub Srba u Domu naroda Parlament FBiH brojat će 14 izaslanika od propisanih 17. Središnje izborno povjerenstvo BiH će u sljedećem razdoblju posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta FBiH za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

Analiza Anadolu Agency rađena na bazi do sada izabranih 55 izaslanika pokazuje da će u budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH egzistirati izaslanici koji dolaze iz čak 14 političkih stranaka.

Najbrojnije stranke

Najviše izaslanika imat će koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić njih 14, a postom slijedi SDP sa ukupno 11 izaslanika te treća SDA sa devet izaslanika.  Po tri izaslanika imat će Srpska lista i Naša stranka, po dva DF, a-SDA, Laburistička partija, Liberalna stranka, SBB i Goraždanska priča. Po jednog izaslanika imat će PDA, Srpska napredna stranka i SBiH.

Kada je u pitanju nacionalna struktura izaslanika po strankama koalicija okupljena oko HDZ-a imat će 13 hrvatskih i jednog srpskog izaslanika.

SDP će imati šest srpskih, tri bošnjačka i dva izaslanika iz reda ostalih, dok će svih u slučaju SDA osam izaslanika biti iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda.

Sva tri izaslanika Srpske liste su iz srpskog naroda, a kada je u pitanju Naša stranka ona će imati jednog hrvatskog i dva izaslanika iz reda ostalih.

Iz DF će biti jedan izaslanik iz hrvatskog i jedan iz reda ostalih isto kao u slučaju Laburističke partije i Goraždanske priče. Oba izaslanika SBB-a i a-SDA će biti iz bošnjačkog, a Liberalne stranke iz srpskog naroda. Izaslanik PDA i SBiH će biti iz bošnjačkog, a SNS-a iz srpskog naroda.

To praktično pokazuje da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najjača koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja će imati više od dvije trećine ukupnog broja izaslanika u Klubu hrvatskog naroda i moći će zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i osporavanje svih odluka na razini FBiH kada god budu željeli.

Najjača u Klubu bošnjačkog naroda bit će SDA, a u Klubu srpskog naroda SDP, koji ima tačno šest izaslanika koliko je minimalno potrebno da se predloži kandidat za potpredsjednika FBiH iz tog naroda.

Naime, Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i od 1. veljače je u potpunoj financijskog blokadi jer proračun za 2019. godinu koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice bile su obustava isplata početkom veljače kada je prestala mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. To prvenstveno iz razloga jer ne postoji bar odluka o privremenom financiranju do 31. ožujka 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Izaslanstvo EU u BiH, veleposlanstvo SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje proračuna FBiH za 2019. godinu.

BUDUĆI SAZIV DOMA NARODA - 55 izaslanika

Klub bošnjačkog naroda Klub hrvatskog naroda Klub srpskog naroda izaslanici iz reda ostalih

SDA 8 HDZ BiH 13 SDP 6 SDP 2 SDP 3 DF 1 Srpska lista 3 NS 2

A-SDA 2 NS 1 LS 2 LP 1

SBB 2 LP 1 SDA 1 Goraž. priča 1

PDA 1 Goraž. priča 1 HDZ BiH 1 DF 1

SBiH 1 SNS 1