I ove godine u subotu 18. kolovoza je iz njemačkog Erfurta i austrijskog Graca krenula neobična utrka: Autostopom do Bosne. Više od 100 sudionika natječe se tko će prije stići od Erfurta do odredišta pored Sarajeva.

List Kolner Stadt-Anzeiger piše: "Oko 100 autostopera sudjeluje u ovogodišnjem natjecanju koje je počelo ove subote u Erfurtu. 50 natjecatelja zaputilo se iz ovog njemačkog grada u Bosnu, a ostalih 50 kreće iz austrijskog Graca''. Ovo je izjavio Felix Kosters iz organizacije 'Tramprennen per Anhalter um die Wette'.

Pravilo je da nitko na put ne kreće sam, već u paru: muško i žensko. Svaki tim dobije zadanu rutu po kojoj u roku od dva tjedna i u šest etapa od Erfurta odnosno Graca moraju stići do odredišta u BiH, prenosi Deutche Welle.

Bodove svaki tim dobiva po okončanju jedne etape. Kada 31. kolvooza svi stignu na odredište - a to je planinsko jezero udaljeno 60 kilometara od Sarajeva, bit će proglašeni pobjednici.

Od donacija se želi pomoći "Sea-Watch" koja spašava izbjeglice iz Sredozemnog mora.

''Nagrada nije toliko u fokusu. Mnogima je važniji da preskoče i prevaziđu vlastite ograde i granice'', kaže Felix Kosters i dodaje: 'Vožnjom autostopom upoznajete lokalne stanovnike i saznajete šta ih pokreće u duši'.

Sudionici dolaze ne samo iz cijele Njemačke i Austrije. Tu si i ljudi iz Rumunjske i Engleske, ali i Kolumbijci i Kanađani - to je po riječima 23-godišnjeg Kostersa "sjajna mješavina"

Za većinu sudionika najvažniji je humanitarni angažman koji je sastavni dio utrke. Timovi traže sponzore. Novcem od donacija pomažu se socijalni projekti. Ove godine sredstva idu civilnom spasilačkom društvo Sea-Watch, koje se bavi spašavanjem izbjeglica iz Sredozemnog mora.