Tisuće stranih vozača kamiona provode katolički Božić u svojim vozilima na graničnom prelazu na jugu Engleske usprkos zalaganjima da oni stignu u svoje zemlje.

Francuska je poslala vatrogasce i 10.000 testova na koronavirus preko La Manchea kako bi pomogla riješiti zastoj kamiona blokiranih u luci Dover zbog strahova od širenja potencijalno zaraznijeg soja koronavirusa.

Stotine britanskih vojnika angažirani su u operaciji masovnog testiranja vozača u Kentu nakon što je Francuska privremeno zabranila teretni promet s Britanijom zbog pojave novog soja koronavirusa.

Zbog brzog širenja nove varijante koronavirusa u Britaniji, Francuska je zatvorila granice za putnike s otoka i otvorila ih tek u srijedu navečer.

Budući da vozači kamiona sada moraju predati negativan test na koronavirus za ulazak u Francusku, trebat će dani dok se ne riješi zastoj od nekoliko tisuća vozila, izvještava dpa.

To je izazvalo veliki zastoj u luci Dover. Promet je od jutros pokrenut, prenio je AP.

Više od 700 kamiona dobilo je dozvolu da nastave put od kada je Francuska prije dva dana ponovo otvorila granicu za lica koja imaju negativan PCR test.

Oko 5.000 vozača i dalje ne mogu krenuti kući i nalaze se u svojim vozilima na zatvorenoj dionici autoceste M20 i u samom Doveru.

Neki od njih blokirani su već sedam dana.

Britanska željeznica organizirala je podjelu hrane ovim ljudima. Sedam vlakova s hranom krenulo je iz Londona u posljednjih 48 sati, a u akciji pomaže i organizacija "Vojska spasa".