Tinejdžeri koji puše i u većim količinama konzumiraju alkoholna pića do sedamnaeste godine naprave veliku štetu svojim arterijama, rezultati su studije koju su proveli britanski istraživači.

Provedeni testovi pokazali su da u relativno mladoj životnoj dobi nezdrav način života rezultira ukrućenjem arterija, što se u kasnijoj životnoj dobi povezuje s povećanim rizikom od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti poput moždanog i srčanog udara, piše BBC.

No studija je pokazala i da se arterije tinejdžera koji prestanu pušiti i uživati u alkoholnim pićima vraćaju "u normalu".

Istraživači su proučili podatke o 1266 mladih u razdoblju između 2004. i 2008. Prikupili su ih u sklopu studije o roditeljima i djeci koju je provela udruga ALSPAC. Njezini članovi vode brigu i prikupljaju podatke o zdravlju 14.500 obitelji u bristolskom području.

Sudionici studije istraživačima su dali podatke o svojim pušačkim navikama i o tomu koliko su alkohola konzumirali s 13, 15 i 17 godina. Potom su obavljeni testovi kako bi se ustanovilo je li tinejdžersko uživanje u duhanu i alkoholu ostavilo traga na arterijama.

Prestankom u adolescenciji postoji mogućnost očuvanja arterija u ranoj životnoj dobi

Ispitanici su između ostalog morali odgovoriti na pitanje o tomu koliko dugo i koliko dnevno cigareta popuše te u kojoj su životnoj dobi počeli piti alkohol.

Jedan od autora studije, prof. John Deanfields s Instituta za kardiovaskularne znanosti UCL, potvrdio je da se pušenje i konzumiranje alkohola u adolescenciji, čak i u manjim količinama, povezuje s ukrućenjem arterijskih žila i razvojem ateroskleroze u većem postotku nego kod odraslih osoba.

Dobra je vijest da su se arterije tinejdžera koji su prestali piti i pušiti tijekom adolescencije oporavile, što znači da postoji mogućnost očuvanja arterija u ranoj životnoj dobi, kazao je Deanfields.

"Ako dijete potječe iz obitelji u kojoj puše roditelji, i ono će češće pribjeći toj štetnoj navici"

"Oštećenja krvnih žila nastaju vrlo rano kod mladih pušača i tinejdžera koji konzumiraju alkohol, a jedno i drugo u kombinaciji može biti pogubno njihovo zdravlje", kazala je dr. Marietta Charakida s UCL-a.

"I premda studije upućuju na to da tinejdžeri u posljednje vrijeme manje puše, naša je anketa pokazala da je među tinejdžerima do sedamnaeste godine oko 20 posto pušača. Ako dijete potječe iz obitelji u kojoj puše roditelji, i ono će češće pribjeći toj štetnoj navici", kaže dr. Charakida te dodaje da nikada nije kasno za promjene, prestanak pušenja i konzumiranja velikih količina alkohola.

Tinejdžerima savjetuje da, ako ipak konzumiraju alkohol, nastoje ne pretjerivati i da to čine u sklopu preporučenih smjernica. Rezultati studije objavljeni su u časopisu European Heart Journal.