Francuski tinejdžeri u školu bi od 11. svibnja trebali ići s maskama da bi na taj način pridonijeli suzbijanju širenja koronavirusa, priopćilo je u subotu francusko znanstveno vijeće koje savjetuje vladu o pandemiji.

U priopćenju stoji da bi maske trebalo nositi i osoblje francuskih srednjih škola koja pohađaju učenici u dobi od 11 do 18 te se dodaje kako je jasno da je nemoguće istu mjeru provesti na najmlađim školarcima, onima od 4 do 11 godina, piše Reuters.

Francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer u subotu je tvitao da će se u skladu sa zaključcima znanstvenog vijeća razmotriti način na koji će škole u Francuskoj postupno ponovno početi s nastavom 11. svibnja.

Zbog suzbijanja širenja koronavirusa francuske su škole zatvorene 14. ožujka, nekoliko dana prije nego što je cijela zemlja stavljena u karantenu.

Vijeće je savjetovalo da, u skladu s preporukama objavljenim u subotu, školske klupe budu udaljene bar jedan metar te da se učionice čiste i dezinficiraju nekoliko puta dnevno.

U priopćenju vijeća stoji i da bi roditelji i skrbnici trebali sami odlučiti hoće li se djeca u škole vratiti odmah, što je mogućnost koju preferira i predsjednik Emmanuel Macron, piše dpa.

Realizacija nastave je zamišljena na način da djeca iz različitih dobnih skupina međusobno ne dolaze u bliski kontakt, a u školama u kojima je to moguće učenici bi obrok trebali konzumirati u učionicama kako se izbjeglo njihovo druženje.

Predsjednik Macron je najavio postupno otvaranje škola od 11. svibnja, no kafići, restorani i barovi ostat će zatvoreni najmanje do kraja mjeseca.

Ostale pojedinosti popuštanja mjera karantene još uvijek su nejasne. Premijer Edouard Philippe u subotu je najavio da će u utorak u parlamentu predstaviti vladin plan o tim mjerama.