Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je iračku vladu i kurdistansku regiju da kroz dijalog razriješe svoj sukob oko kurdskog samoodređenja i spornih područja. Tillerson je taj poziv iznio na početku sastanka u Bagdadu s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem koji je branio ulogu iračkih paravojnih snaga poduprtih od Irana.

"Zabrinuti smo i malo tužni", rekao je Tillerson na početku. "Imamo prijatelje u Bagdadu i u Erbilu i potičemo obje strane da započnu dijalog", rekao je Tillerson.

Pozvao da izbjegnu daljnju eskalaciju sukoba

Američka administracija pozvala je također iračku i kurdsku stranu da izbjegnu daljnju eskalaciju jer je Abadi nakon referenduma o samoodređenju Kurdistana naredio vojsci da od kurdskih boraca preuzme grad Kirkuk koji je okružen velikim naftnim poljima.

Grad Kirkuk osvojile su snage iračke vlade u ponedjeljak kada su zauzele i sjedište vlade te autonomne pokrajine i istaknule iračku zastavu, što je dosad najsnažniji odgovor Bagdada na referendum kojim su se 25. rujna irački Kurdi izjasnili za neovisnost.

Bagdad se protivi potpunoj neovisnosti Kurda koji su autonomiju stekli nakon 2003. kada je pala vlada iračkog predsjednika Saddama Husseina.

Kurdski referendum

Kurdi čine trećinu stanovnika Kirkuka, jednog od etnički i vjerski najšarolikijih gradova u Iraku i smatraju ga svojim glavnim gradom te tvrde da je bio očišćen od Kurda i svjesno naseljavan Arapima u vrijeme Saddama Husseina koji je tako stavio pod kontrolu izvore nafte.

Rezultate kurdskog referenduma ne priznaju ni Sjedinjene Države ni druge sile u regiji koje strahuju da bi referendum mogao potaknuti sukobe.

SAD je pozvao na mir između Bagdada i Kurda što bi bio novi razdor u 14 godina dugom građanskom ratu u Iraku, a kurdsko pitanje moglo bi u sukob uvući i regionalne sile kao što su Turska i Iran koje na svom prostoru imaju velike kurdske zajednice.