Britanska premijerka Theresa May danas je stigla u Bruxelles gdje će se sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, uoči nedjeljnog summita EU-a na kojem bi trebao biti potvrđen njezin plan za Brexit.

Premijerka će održati razgovore s vodećim dužnosnicima EU-a prije summita u nedjelju na kojem će se okupiti čelnici 28 zemalja koji bi trebali potvrditi nacrt sporazuma o Brexitu i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije.

Diplomatski izvor u petak je rekao da je pitanje Gibraltara, britanskog teritorija na krajnjem jugu Španjolske, još uvijek ostalo neriješeno.

Španjolski premijer Pedro Sanchez kazao je kako bi zbog spora oko Gibraltara mogao propasti europski summit o Brexitu, planiran za nedjelju.

"Ne bude li sporazuma (o Gibraltaru), jasno je što će se dogoditi odnosno da se skup vjerojatno neće održati", kazao je Sanchez u petak u kubanskoj prijestolnici Havani, gdje se nalazi u posjetu.

On je ponovio da će glasati protiv britanskog nacrta sporazuma o Brexitu s Europskom unijom ne bude li promjena koje će odražavati pregovore vezane za spor oko Gibraltara.

Hoće li summit propasti?

Druge zemlje članice nisu sklone ponovnom otvaranju bilo kakvih pitanja vezano za dokument koji broji 585 stranica.  

Španjolci traže da se u ugovoru predvidi da se pitanje rješenja statusa Gibraltara ne regulira u sklopu sporazuma Britanije i EU-a, nego u sklopu izravnih pregovora Britanije i Španjolske.

May je u petak rekla kako će Britanija "raditi sa Španjolskom" oko pitanja Gibraltara.

Čak i ako EU odobri sporazum, May mora dobiti odobrenje britanskog parlamenta, što je još daleko od sigurnog, zbog protivljenja nekoliko političkih stranaka, ali i zastupnika njezine konzervativne stranke.

Junckerov glasnogovornik odbacio je mogućnost da bi posebni summit u nedjelju mogao propasti.

Čelnici EU-a na tom bi summitu trebali potvrditi dva dokumenta: političku deklaraciju koja treba odrediti kakvi će biti odnosi između Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita te kako će funkcionirati trgovina i područje sigurnosti, kao i nacrt sporazuma o povlačenju iz EU-a napisan na 585 stranica, pravno obvezujući dokument u kojemu se navode uvjeti izlaska Velike Britanije iz EU-a.