Državljani BiH osuđeni za terorizam ili za nezakonito ratovanje na stranim ratištima ostat će bez olakšica kojima mogu izbjeći zatvor odnosno skratiti trajanje kazne.

Klub zastupnika SDS u Zastupničkom dom u BiH predložio je dvije izmjene Kaznenog zakona BiH – oni koji budu osuđeni na godinu dana zatvora neće moći tu kaznu da otkupe novcem (100 KM dan zatvora), niti će moći da budu uvjetno pušteni prije nego što odleže kompletnu kaznu.

Naime, te mogućnosti sada postoje u Kaznenom zakonu BiH, ali SDS predlaže da se one ne odnose na osobe koje budu osuđene za krivična djela protiv integriteta BiH, u koja spadaju terorizam i nezakonito pridruživanje stranoj oružanoj formaciji.

Razlog je praksa koja je pokazala da oni koji budu osuđeni sklope sporazum o priznanju krivice, dobiju godinu zatvora, a onda tu kaznu zamjene novčanom, da bi se ponovno uputili u Siriju.

- Ovo ne samo da je uznemirilo javnost, nego je stvorilo opasnost od ponavljanja krivičnih djela. Stoga smatramo da za navedeno kazneno djelo nije prihvatljivo ublažavati kaznu i omogućavati njenu zamjenu novčanom. Od šest pravosnažno osuđenihosoba pred Sudom BiH, njih četvoro je osuđeno na kaznu u trajanju od godinu dana zatvora, dok je jednoj osobi izrečeno tri godine i šest mjeseci zatvora, a drugoj godina i šest mjeseci. Nepravosnažno je osuđena jedna osoba na godinu dana zatvora – navodi se u obrazloženju.

Diplomate zadovoljne

Kako nezvanično saznajemo, neki od utjecajnih zapadnih veleposlanika blagonaklono gledaju na ukidanje zakonskih olakšica teroristima, naročito nakon što je BiH dospjela u fokus interesiranja europskih lidera kao potencijalna baza radikalnih islamista.

Šefica Kluba SDS Aleksandra Pandurević uvjerena je da će predložene izmjene dobiti podršku u parlamentu jer je zastupnički dom na 40. sjednici jednoglasno usvojio njen zaključak kojim je od Vijeća ministara BiH zatraženo da u roku od 30 dana predloži spomenute izmjene KZ BiH.

- Budući da se to nije desilo, ovo je prilika da reagiramo. Zapravo, Vijeće ministara je razmatrao izmjene Kaznenog zakona BiH, ali su pojedinci u njih pokušali da uguraju još neka rešenja, koja nisu bila usuglašena, zbog čega takve izmjene i nisu ni dobile podršku ministara – kaže Pandurevićeva za „EuroBlic“.

Bez milosti

Profesor Fakulteta za sigurnost i zaštitu Banjaluka Dragomir Keserović smatra da prema teroristima ne treba imati milosti.

- Treba onemogućiti bilo što to im ide u prilog, bilo koju privilegiju, jer je to takva vrsta ljudi – kaže Keserović za „EuroBlic“.

Sličnog mišljenja je i odvjetnik Darko Kremenović, koji smatra da predložene izmjene Kaznenog zakona imaju smisla ako se odnose na spomenutu grupu osuđenika.

- Riječ je o pooštravaju sankcije. Na taj način se ne krše prava tih osoba budući da se ne radi o istoj vrsti krivičnih djela u odnosu na ostale osuđenike – kaže Kremenović.

Ne moraju odmah u zatvor

I da budu usvojene izmjene KZ BiH koje predlaže SDS, ostaje problem to što teroristi, po pravosnažnosti presude, ne moraju odmah da budu upućeni u zatvor.

Imaju pravo da traže odgađanje izvršenja pozivajući se na razloge iz zakona, poput teže bolesti, smrti člana obitelji, ako je jedini hranitelj obitelji, a o molbi odlučuje Krivično odjeljenje Suda BiH.

Prema tumačenju Ministarstva pravde BiH, ukinuti im pravo da traže odgađanje zatvora bilo bi kršenje domaćih i međunarodnih propisa.