U tjednu nakon napada kamionom u Nici, broj turista koji su u Francusku ušli preko zračnih luka pao je za 8.8 posto u odnosu na sredinu srpnja prošle godine, objavila je tvrtka ForwardKeys koja prati i analizira zračni promet.

Pokazatelji su još slabiji za kolovoz i rujan ove godine: čini se da će u Francusku zrakoplovima doputovati i do 20 posto ljudi manje nego prošle godine.

I francuski hoteli osjećaju posljedice terorizma. Broj rezervacija stranih turista u prvoj polovici ove godine je za 10 posto manji nego u prvoj polovici 2015.

Prve naznake toga što bi se moglo dogoditi francuski ugostitelji osjetili su već u studenom prošle godine, kada se nakon terorističkog napada u Parizu grad naglo ispraznio, a hoteli su zabilježili val otkazivanja rezervacija.

Još jedan potres u francuskoj turističkoj industriji izazvali su napadi u obližnjem Bruxellesu proljetos, a turisti su slično reagirali i na druge terorističke napade koji su ove godine zadesili Europu.

Francuska je u ratu

Francuskom turizmu vjerojatno nije puno pomogao niti predsjednik Hollande, koji je otvoreno rekao: "Francuska je u ratu." Kad se tome pridodaju upozorenja koja su o putovanjima u Francusku ove godine izdale SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija, čini se da bi ovo moglo biti vrlo loša godina za francuski turizam.

Prošle godine je tu zemlju posjetilo čak 85 milijuna stranih turista, čime je zauzela prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih turističkih destinacija, ispred SAD koje su privukle 78 milijuna posjetitelja. Ako se ovakvi trendovi nastave, Francuska bi u skorijoj budućnosti mogla izgubiti titulu najprivlačnije turističke destinacije na svijetu.

Priliku da privuče dio turista koji izbjegavaju države ugrožene terorizmom koristi Hrvatska. Broj turista izvan sezone početkom ove godine porastao je za 14 posto u odnosu na 2015. godinu. U svibnju ih je bilo 7.3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a ovogodišnja ljetna sezona bi prema dosadašnjim pokazateljima trebala srušiti sve rekorde.